„Man įdomesnis klausimas yra, kiek tai truks. Nes aš teigiu, kad problema yra išsigalvota. Nes dabar atidaro tuos vilkikus patikrinti, kas ten vežama, ir nieko neranda“, – penktadienį laidoje „Dėmesio centre +“ teigė I. Šimonytė.

„Paimkime muitinės deklaracijų duomenis. Tai ukrainietiškų grūdų praeitais metais importuota 160 tūkst. tonų grūdų, vien Lietuva išsikūlė 6 mln. Lenkija 2023 m., turbūt nukūlė dešimtimis kartų daugiau. Tame kiekyje, net jeigu visi grįžtų į Lenkiją, nieko nereikštų. Kažkam atrodo, kad valdžia meluoja ir galbūt deklaracijos nieko nerodo. Tai jeigu tai nusodintas tranzitas, kam jį ratais ir kvadratais vežioti tada?“ – stebėjosi ji.

Anot jos, grūdų iš Ukrainos importas į Lietuvą yra minimalus, tad netgi jeigu visi šie grūdai grįžtų į Lenkiją, tai neturėtų drastiškai paveikti kainų. Todėl, pasak jos, ūkininkų baimės – nepagrįstos.

„Aš manau, kad tema yra sukurta sąmokslo teorijos, kuri dėl socialinių tinklų ir nenoro žiūrėti į skaičius, pradeda gyventi savo gyvenimą“, – pabrėžė ji.

Premjerė taip pat paminėjo, kad Ukraina yra radusi ir kitų alternatyvių kelių gabenti savo grūdus.

„Pasienio regionuose, kur logistika nebloga, nereikia toli vežti ir kaina apsimoka, galbūt tos produkcijos yra daugiau. Bet tuo pat metu nukrito kainos nuo 2022 m., kai jos buvo kosminės, ir tai sukūrė spaudimą. Ir jis jau pasidarė spaudimo dalis prieš rinkimus Lenkijoje. Ir dabar tai politinis ginklas prieš vietos savivaldos rinkimus“, – aiškino ji.

I. Šimonytė pridūrė, kad nors dėl protesto Lietuvos pasienyje nesusidaro automobilių eilių, blokados prie Ukrainos pasienio sustabdo viską – įskaitant ir paramą šiai šaliai. Tai, anot jos, yra nepriimtina ir padeda Rusijos agresijai.

„Kada tie protestai vyksta ir parama tampa įkaitu, tai tampa mažiau priimtina. Ir tie, kas tuo džiaugiasi, tai yra Kremlius“, – teigė I. Šimonytė.

Lenkijos ūkininkai penktadienį pradėjo blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją