Šalių bloko vykdomosios organizacijos vadovė sakė, kad pasiūlymas „dirbti, siekiant sumažinti administracinį krūvį“ bus pateiktas kitame ES ministrų susitikime.

Įpykę ūkininkai pastarosiomis savaitėmis rengė protestus Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Rumunijoje.

Be kita ko, jie reikalauja sumažinti mokesčius, elektros bei kuro kainas bei sugriežtinti importo kontrolę. Juos siutina ir ES teisės aktai, kurie, jų teigimu, ūkininkavimą tik apsunkina.

U. Von der Leyen pabrėžė, kad Briuselis klauso ūkininkų, ypač turint omenyje tai, kad šalių bloke pradėtas „strateginis dialogas“ su Europos žemės ūkio ir maisto sektoriaus atstovais.

Praėjusią savaitę prasidėjusi iniciatyva tęsis kelias savaites, ja siekiama pasiekti sutarimą dėl žemės ūkio Europoje ateities per ateinančius 5–15 metų.

„Siekiama kartu sugalvoti, sukurti viziją ir planą, kaip galima būtų pasiekti mūsų bendrus tikslus“, – kalbėdama per spaudos konferenciją po ES susitikimo Briuselyje pagalbai Ukrainai aptarti sakė U. von der Leyen.

Be kita ko, ūkininkai skundžiasi dėl ES derybų su Pietų Amerikos bloku „Mercosur“, kurio steigėjais ir nariais yra Argentina, Brazilija, Paragvajus ir Urugvajus.

Jie nerimauja, kad, ES sudarius prekybos sutartį su „Mercosur“, jų produkcijos kainos tik dar labiau mažės, o šalys eksportuotojos, kurioms griežti ir brangūs ES aplinkos apsaugos reglamentai, negalioja, tik didins konkurenciją.

U. Von der Leyen primygtinai teigė, jog Europos Sąjunga žino apie jiems rūpimus klausimus.

„Savaime suprantama, derybose dėl prekybos mes turime apginti teisėtus ūkininkų interesus bei užtikrinti vienodas sąlygas ir laikytis vienodų standartų, sudarydami prekybos sutartis“, – sakė ji.

Graikijos ūkininkų protestas

Briuselyje ūkininkų protestai nustelbė Europos vadovų susitikimą


Ketvirtadienį, ES vadovams susitikus Briuselyje aptarti finansinės pagalbos Ukrainai, ūkininkai Belgijos sostinėje tęsė kelias dienas vykstančius protestus, per kuriuos traktoriais blokavo eismą mieste.

Briuselio policija teigia, kad nuo trečiadienio į miestą atvyko apie 1 300 traktorių. Ketvirtadienį netoli Europos Parlamento esančioje aikštėje ūkininkai degino padangas ir nuvertė statulą.

Ūkininkai skundžiasi apsunkinančiomis ES taisyklėmis ir pigesnių Ukrainos žemės ūkio produktų konkurencija – jų importui šiuo metu sustabdytas prekybos muitų taikymas.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas trečiadienio vakarą buvo nufotografuotas kalbantis su protestuotoju.

V. Orbáno atstovas spaudai Zoltánas Kovácsas socialiniame tinkle „X“ teigė, kad V. Orbanas sakė, jog „Europos Komisija turėtų teikti pirmenybę Europos ūkininkų interesams Ukrainos atžvilgiu, o ne atvirkščiai“.

V. Orbánas buvo specialiai sušaukto vadovų susitikimo dėmesio centre, nes jis buvo vienintelis ES lyderis, grasinęs pasinaudoti veto teise ir blokuoti papildomą finansavimą kariaujančiai Ukrainai. Ketvirtadienį vadovai, įskaitant ir V. Orbaną, susitarė dėl finansavimo.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje komentuodama protestus Europos Komisijos pirmininkė U. von der Leyen sakė: „Labai jautriai reaguoju į žinią, kad ūkininkai yra susirūpinę dėl administracinės naštos“. Ji pažadėjo pasiūlyti naujų priemonių, kad „būtų siekiama sumažinti šią administracinę naštą“.

ES vadovai taip pat aptarė protestus trečiadienio vakarą per vakarienę, žurnalistams sakė Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras.

„Esu vienas iš daugelio čia esančių vyriausybių vadovų, kurie supranta, kokį spaudimą patiria mūsų ūkininkai, – ketvirtadienį sakė L. Varadkaras. – Ar tai būtų padidėjusios energijos sąnaudos, ar trąšų kainos, ar nauji aplinkosaugos reglamentai – visa tai sluoksnis po sluoksnio gula ant ūkininkų pečių“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją