Dzūkijos miškų gėrybių supirkėjai šiemet neturi kuo džiaugtis, nes net ir po poros lietingų savaičių pas juos pilnomis baravykų pintinėmis nešini grybautojai į eilę nesirikiuoja.

Ilgai kartojau, kad grybų Dzūkijoje nėra ir nebus, kol Veisiejų regioninio parko direkcija savo feisbuko paskyroje išdavė visas paslaptis: „O pas mus jau dygsta baravykai! Ir ne bet kur, o vienoje iš gražiausių regioninio parko teritorijų – Vainežerio dvaro parke“.

Tiesa, pirmąjį baravyką ir aš radau dar liepos 17 d., Varėnos rajono Burokaraisčio girioje, bet sugebėjau įtikinti net ir save, kad drėgnoje žemumoje išdygęs rudagalvis – tik išimtis, patvirtinanti taisyklę, jog po sausros atsigauti Dzūkijos miškams reikia daugiau laiko.

Grybų ir uogų supirkėjai – žmonės, kurie ir neišeidami iš namų geriausiai žino, kas vyksta giriose. Todėl sužinoti visą teisybę, ar grybai jau tikrai dygsta, pabandžiau aplankydamas kelias jų supirktuves, o pradėjau kelionę nuo tų pačių Veisiejų, Lazdijų rajone.

Ančios ežero pusiasalyje įsikūrusio nedidelio miesto, kurį taip ir knieti pavadinti miesteliu, bet už tai vietiniai labai pyksta, Vytauto gatvėje buvau matęs dvi miško gėrybių supirktuves. Pirmoje, ant kalno, dirbanti moteris, iškart puolė teisintis ten nedirbanti, tik laikinai pavaduojanti šeimininkus, kurie penktadienio popietę išvažiavo į vestuves – išleidžia į marčias dukrą.

„Mane paliko tik todėl, kad nereikėtų užsidaryti, jei kas ateis. Tik tiek žinau, kad voveraitės kainuoja po 4 eurus už kilogramą, o mėlynės – po 2“, – sakė laikinoji darbuotoja.

Pavažiavęs ta pačia gatve porą šimtų metrų Lazdijų kryptimi randu dar vieną iškabą apie superkamus grybus ir uogas. Namų šeimininkė kategoriškai atsisako atskleisti savo verslo paslaptis, net ir supirkimo kainas, ir siunčia pas savo konkurentus.

Nepasisekė Veisiejuose – keliauju 15 kilometrų į Kapčiamiestį. Ten miško gėrybių supirktuvių pernai buvo kone kas antroje troboje, nes čia pat prasideda didžiulė Kapčiamiesčio giria, besitęsianti iki Lenkijos ir Baltarusijos sienų ir už jų. Šį kartą kas antrame kieme nuomojamos baidarės, o grybų supirktuvę randu tik vieną, lyg tyčia, vėl Vytauto gatvėje.

Dar keisčiau, kad iš supirkėjos išgirstu tą pačią istoriją: ji tik pavaduoja į vestuves išvažiavusius šeimininkus. Jau buvau benustembantis, kodėl visi grybų verslininkai tuokia vaikus tą pačią dieną, bet paaiškėjo, jog viskas gerokai paprasčiau – abi supirktuvės priklauso tiems patiems šeimininkams. Kainas vis dėlto pavyko išsitardyti, bet jos nesiskiria nuo Veisiejų: voveraitės – 4 eurai, mėlynės – 2.

Trečias miestelis mano kelyje – jau Druskininkų savivaldybei priklausantis Leipalingis. Merkinės gatvėje pamatau reklaminį stovą „Superkame grybus“ ir žengiu tiesiai į kiemą. Namie randu iš matymo pažįstamą Leipalingio parduotuvės darbuotoją, kuri penktadienio pavakarę pavaduoja išvykusį savo vyrą, bet pasikalbėti neatsisako, juolab, kad kainos užrašytos ir iškabintos matomoje vietoje. Voveraites čia taip pat superka po 4 eurus už kg, bet mėlynės kainuoja brangiau – nuo 2 iki 2,20 euro. Be to, superkami ir baravykai, priklausomai nuo rūšies, kainuojantys nuo 1 iki 3 eurų už kg.

„Voveraičių kaina sumažėjo, anksčiau buvo pakilusi iki 5 eurų. O mėlynės, atvirkščiai, pabrango – dar neseniai buvo superkamos po 1,80 euro. Palyginus su 2017 metais, šiemet pradėjome supirkinėti grybus gerokai vėliau, voveraites tik prieš savaitę pradėjo nešti, o prieš tai tik mėlynės buvo. Leipalingyje nelabai jau yra kam grybauti. Vieni emigravo, kiti nuseno, o kas darbus turi, tam nėra laiko. Šiandien čia buvo tik 3 žmonės užėję“, – atsidūsta supirkėjo žmona.

Jos teigimu, brandūs Leipalingio apylinkių miškai, kuriuose vietos gyventojai rinkdavo voveraites, per šiuos metus buvo iškirsti.

„Baravykus šiandien atnešė pabandymui pirmą kartą, nuvešim į Varėną perdirbėjams, kurie pasiūlys geriausią kainą“, – sakė moteris.

Drauge apžiūrime dėžėje paskleistus grybus ir konstatuojame, kad retas iš jų galėtų būti pripažintas visai nesukirmijusiu. Pernai tokių baravykų į supirktuvę niekas net nenešdavo, priimdavo tik jaunus ir sveikus. Užtat voveraitės atrodo neblogai, kotai mėsingi, pasak supirkėjos, išrauti lapuočių miške.
„Anais metais mes ir raudonikius pirkome, dabar jau nepamenu – po 0,40 ar 0,50 euro“, – prisiminė pašnekovė.

Veisiejų regioninio parko „Facebook“ įrašas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)