„Javapjūtė prasidės anksčiau nei įprastai, apie Onines (liepos 25 d.) pajudės kviečiai. Jau kai kas kulia miežius, aš pats jų neauginu“, – dėlioja ūkininkas Alfredas Bardauskas ir sako, kad supirkimo kainos kol kas neadekvačios sąnaudom, kuriomis reikia auginti derlių.

Aušrys Macijauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas, pastebi, kad akivaizdžiai matosi, kad pasėliai nukentėjo nuo sausros, kokie jie, bus aišku per javapjūtę. Asociacija spėja, kad derlius bus šiek tiek mažesnis nei daugiametis vidurkis, tačiau kritimas nebus drastiškas. Kur kas mažiau bus kuliama tik vasarinių.

Ekonomistai šį sezoną vertina kaip neramų.

Rekordo nebus

Jau buvo pranešimai, kad pasaulyje bus rekordinis kviečių derlius. Kviečiai biržoje 240 Eur, rapsai 470 už toną. A. Bardausko vertinimu, rapsų kaina per maža – tradiciškai jie kainuoja dvigubai daugiau nei kviečiai. Jei pastarieji biržoje kainuotų apie 300 eurų už toną, tai pelningumas iš hektaro būtų vidutinis, galima būtų ūkininkauti laikantis technologijų.

„Kainos stabilizavosi, tačiau jos yra palyginti žemos jei įvertintume infliaciją ir augusias sąnaudas, nors jos ir didesnės nei daugiametės vidutinės. Tačiau infliacija virš 20 proc.“, – analizuoja A. Macijauskas ir sako, kad prieš keletą metų 250 eurų už toną būtų ypatingai gera kaina skaičiuojant 10 metų vidurkį. Tačiau brango trąšos, degalai, energetika, žemės nuoma, technika. Daugeliu atvejų šis brangimas didesnis nei oficiali 20 proc. infliacija.

Asociacijos vadovo nuomone, „sąžininga“ kaina rapsams būtų virš 500 eurų, kviečiams nuo 250 iki 300, priklausomai nuo klasės.

„Skaičiuojame labai paprastai. Kaina gera, jei už toną kviečių gali nusipirkti toną azotinių trąšų. Dabar trąšos beveik du kartus brangesnės už grūdų toną. Tai tragedija“, – skaičius lygina A. Macijauskas, tačiau katastrofos nemato. Tiesiog neramiai laukiama, kada prasidės javapjūtė ir bus galima įvertinti nuostolius.

Alfredas Bardauskas

Trūksta trąšų

„Blogiausia, kad esam priversti trečius metus taupyti kalio – fosforo trąšas. Tuoj nusialins dirvos ir kris derlius, tačiau mokėti už toną 600-700 eurų mums per daug. Galbūt kris derlius, tačiau ES truks grūdų ir kainos šoktels. Gali nutikti ir taip, kad kainos kils ir daugiau uždirbti galėsime dirbdami mažiau“, – optimizmo nepraranda A. Bardauskas.

A. Bardauskas vardina kas nukentėjo dėl sausros: tai vasarinės kultūros, miežiai, avižos, pupos. Žieminiai kviečiai ir rapsai, kurie pavasarį nenukentėjo nuo šalnų, derlius bus vidutinis daugiametis. Ūkininkas juokauja, kad kitais metais alus bus brangus, nes salyklinių miežių bus mažai.

Tačiau šie pokyčiai verčia keisti ir ūkių gyvenimą.

„Turėjome investicinį projektą, tačiau sustabdėme. Pradėsime kulti, matysime rezultatus. Jei metai pelningi, tęsime, jei ne, naudosime sukauptą rezervą ne investicijoms, bet išgyvenimui. Dabar svarbu nelikti skolingiems ir nepatirti nuostolių“, – į ateitį žvelgia A. Bardauskas ir sako, kad žemės ūkis pasižymi tuo, jog čia reikia didžiulio kapitalo, pelningumas nedidelis, tačiau iki šiol praktiškai visada metai buvo pelningi. Svarbu nepatirti nuostolių, kuriuos kompensuoti bus labai sunku.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas savo feisbuko paskyroje paskelbė komentarą apie padėtį grūdų rinkoje:
„Už kelių dienų baigia galioti vadinamasis Juodosios jūros grūdų iniciatyvos susitarimas pagal kurį Ukraina gali išplukdyti grūdus ir kitas žemės ūkio kultūras laivais. Rusija eilinį sykį kelia reikalavimus Vakarų pasauliui grasindama neatnaujinti susitarimo. Šįkart rinkoje nemažai nuomonių, kad susitarimas kuriam laikui gali būti ir nepratęstas.

Kviečių rinkoje Rusijos įtaka per pastaruosius metus toliau smarkiai augo ir tai turi neraminti Vakarų pasaulį. Šį sezoną, prasidėjusį liepos 1 d., Rusija, jeigu derliaus prognozė nepablogės per likusius mėnesius, bus pajėgi eksportuoti dar daugiau kviečių negu pernai. Skirtumas tarp Rusijos ir antros pagal dydį eksportuotojos – ES27 eksporto ir vėl bus labai didelis.

Viena vertus, kviečiai yra politinis Rusijos ginklas, kuriuo ji gali manipuliuoti ir šokdinti kainas aukštyn trukdydama Ukrainos eksportui. Kita vertus, ką rodo pastarieji mėnesiai – Rusijos prekybininkai, turėdami dideles atsargas po gero derliaus ir norėdami gauti pajamų, užplūdo rinką grūdais ir taip numušė tas kviečių kainas iki tokio lygio, kurios ES ūkininkams labai nepatinka.

Kviečių kaina biržoje šiandien yra 229 EUR/t, arba tokia, kokia buvo prieš dvejus metus. Istoriškai tai dar nėra žema kaina ūkininkams. Bet kas labiausiai neramina – koks bus derlius pačioje Lietuvoje. Europos Komisija prieš savaitę pagal gautus duomenis iš Lietuvos institucijų prognozuoja 7 proc. mažesnį kviečių derlių. Vietoje galima išgirsti ir 15-20 proc. mažesnio nei pernai kviečių derliaus prognozes. Greit faktus pamatysime – nebedaug liko laukti iki masinės javapjūtės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją