Anot jo, toks draudimas turėtų išspręsti ir dalį nesutarimų dėl ukrainietiškų grūdų gabenimo į ES šalis.

„Mes siūlysime priimti bendrą dokumentą. O pozicija tokia, kad siekiame, jog būtų uždrausta prekyba rusiškais maisto produktais ir grūdais visoje Europos Sąjungoje. Tada atsiveria erdvė Ukrainai parduoti grūdus ir ES. Ir visi tie veiksmai turėtų būti atlikti nepakenkiant Lietuvos ūkininkams“, – penktadienį LRT radijui teigė V. Pranckietis.

Tuo metu žemės ūkio tarybos (ŽŪT) pirmininkas Ignas Hofmanas pamini, kad nesutarimus dėl ukrainietiškų grūdų gabenimo per Lenkiją būtų galima spręsti ES juos superkant dar Ukrainoje ir organizuotai juos išgabenant.

„Dar yra vienas variantas – tai intervenciniai pirkimai, kurie būtų organizuojami Ukrainos teritorijoje ir ES kainuotų maždaug 1 mlrd. eurų. Ir supirkus grūdus, juos būtų galima organizuotai išgabenti iš Ukrainos ir tai sumažintų visas kylančias įtampas, ypatingai su Lenkijos ūkininkais“, – sakė I. Hofmanas.

„Supirkti grūdai keliautų ten, kur keliavo visada – į Afriką ir Aziją. Ten yra didžiausi grūdų pirkėjai“, – pridūrė jis.

V. Pranckietis nurodė, kad taip nupirkti grūdai iš Ukrainos būtų vežami tiesiai ten, kur yra reikalingi, taip leidžiant ES įvykdyti savo įsipareigojimus Afrikos šalims.

Iškilus klausimui, kodėl anksčiau nebuvo imtasi bandymo apriboti rusiškus grūdus, parlamentaras paaiškino, kad politinė valia tokiems sprendimams atsirado tik visoje Europoje įvykus ūkininkų protestams.

„Po ūkininkų protesto premjerė aiškiai pasakė, kad yra neįmanoma ES mastu drausti prekybą maisto produktais. Ir kol neįvyko pokyčiai visoje Europoje, atrodė neįmanoma pakeisti situacijos. Ir kai daug protestų įvyko ir pateikėme įstatymo projektus, priėmėme rezoliuciją, tai sprendimai tik dabar subrendo“, – aiškino V. Pranckietis.

Penktadienį Seime vyks Lietuvos parlamento Ekonomikos ir Kaimo reikalų komitetų susitikimas su Lenkijos ir Ukrainos parlamentų delegacijų ir žemdirbių organizacijų atstovais, skirtas grūdų iš Ukrainos importo į ES klausimams aptarti.

ELTA primena, kad Lenkijos ūkininkai kovo pradžioje iš dalies blokavo kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Beveik savaitę trukusios akcijos metu buvo tikrinami transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekiai.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją