Iš pradžių Maxima teigė, kad parduotuvėse 200 g indelis kainuoja beveik 5 eurus. Vėliau prekybos tinklo atstovė patikslino, kad tiek kainuoja pusė kilogramo braškių.

Nuskynė toną pirmųjų braškių

„Anykščių daržovės“ vadovas Valdemaras Juška „Delfi“ pasakoja per sezoną šiltnamiuose planuojantis užauginti apie 50 tonų braškių. Iš viso ūkininkas augina vieną hektarą braškių.

„Pagal technologiją iš vienų daigų būna du derliai. Kai sodiname rugpjūčio pradžioje, tada gauname vieną rudeninį derlių ir dabar pavasarinį. Rugpjūčio pradžioje vėl keisime daigus“, – pažymi pašnekovas ir priduria, kad daigus vežasi iš Olandijos.

V. Juška pasakoja, kad spėjo nuskinti jau apie toną pirmųjų braškių. Šios keliauja į visus didžiuosius tinklus.

„Mums turguje neišeina dirbti, nes neturime tiek žmonių“, – sako ūkininkas, tačiau pridūrė, kad karantino metu nesusidūrė su darbuotojų trūkumu.

Audriaus Juškos ūkis

„Žmonių mums užtenka. O kai yra didelis ūkis – 10 hektarų, tai ateina kiti padėti prie braškių iš tų hektarų, kur auginami agurkai ar pomidorai. Mes taip organizuojame, kad tie, kurie yra darbuotojai, pagelbėtų. O prie braškių nuolat dirba apie 10 žmonių. O kai būna pats aktyviausias metas, dirba apie 30 žmonių“, – tikina pašnekovas.

Kalbėdamas apie braškių kainas verslininkas pažymi, kad pirmosios braškės po mėnesio baigsis. Didmeninė kaina esą turėtų siekti apie 6 eurus už kilogramą.

„Stengiamės, kad vidurkis išeitų kilogramas – 6 eurai. Mūsų tokia kaina, kad apsimokėtų auginti, nes turime tiek gauti“, – sako jis.

Pirmosios braškės prekybos centre: 5 Eur už indelį

Anot Anykščių ūkininko, kainos parduotuvėje turėtų siekti apie 8 Eur už kilogramą.

„Yra dideli skirtumai, kur fasuoji kilogramą, pusę kilogramo ar 250 g indelį, – kainuoja ir indelis, ir darbas, etiketės ir t. t. Kuo mažesnė tara, tuo didesnė savikaina“, – aiškina jis.

Visgi kilogramas braškių parduotuvėje kainuoja daugiau. Iš pradžių Maxima teigė, kad 200 g indelis kainuoja beveik 5 eurus. Vėliau prekybos tinklo atstovė patikslino, kad tiek kainuoja pusė kilogramo braškių.

Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad šiemet lietuviškos braškės tinklo parduotuvėse pasirodė anksčiau nei pernai – balandžio paskutinėmis savaitėmis, o prieš metus pirmųjų braškių esą sulaukė tik gegužės pradžioje.

„Kol kas braškių dar nėra daug, o jų kaina – 4,99 eurai už 500 gramų indelį. Didesnio jų kiekio tikimės iš ūkininkų sulaukti gegužės viduryje“, – pažymi V. Drulienė.

Iš kitų šalių atsivežtos braškės kainuoja 1,99 Eur už 250 gramų indelį arba 3,99 Eur už 400 gramų indelį, vardija pašnekovė.

Tikisi, kad šis sezonas bus panašus kaip ir pernai

Braškių augintojas gali skirtis kaip diena ir naktis. Braškes auginantys šiltnamiuose ūkininkai patys gali reguliuoti visas sąlygas – temperatūrą ir t. t. Tuo metu atvirame lauke užaugintų braškių derlius priklauso nuo daug sudedamųjų: oro sąlygų, gamtos ar netgi įstatymų.

Audriaus Juškos ūkis

Panevėžio rajono ūkininkas Jonas Zaborskis „Delfi“ tikina, kad tikrosios lietuviškos braškės, užaugintos žemėje – atvirame grunte, įprastai prasideda birželio pirmomis dienomis.

„Tos braškės, kurios pasirodė, koks skirtumas, kur jos auginamos – Amerikoje, Australijoje, Anykščiuose ar Kaišiadoryse, – technologija chemizuota, kompiuteriu suskaičiuojami mikroelementai“, – sako jis.

J. Zaborskis įsitikinęs, kad grunte užauginta uoga yra visiškai kitokia: „Mano nuomone, kad skiriasi ir skonis. Gamta turi geresnį kompiuterį sureguliuoti maisto medžiagoms nei kad žmogus. Man atrodo, kad žmogus dar tokokai iki gamtos.“

Anot ūkininko, šis braškių sezonas, palyginti su praėjusių metų, bus panašus, mat visus kamuoja hidrologinė sausra.

„Jei profesionalus augintojas padaro, kas mokslo žinoma, tai galima tikėtis 30 proc. sėkmės. Tiek tikrai bus tų uogų. O daugiau – kaip Dievas duos. Manau, kad viskas bus normaliai“, – tikina braškių augintojas.

Audriaus Juškos ūkis

Iš trijų hektarų braškynų J. Zaborskis planuoja užauginti apie 50 tonų braškių. O birželio pirmomis dienomis verslininkas pradės prekybą Vilniuje ir Panevėžyje.

„Su didžiaisiais tinklai bendradarbiauju tiek, kad nuomoju iš jų prekybos vietas, o prekybą pats organizuoju“, – pažymi jis.

Panevėžio rajono ūkininkas tikina, kad nesiorientuoja į brangesnes kainas, mat kainą nustato tokią, kurią žmonės įperka.

„Dabar kainą nustatė pirkėjas, kad perka po 4 Eur graikiškas uogas, tas pats ir su mūsų – ateis pirkėjas, jei patiks, pirks viena kaina, nepatiks – pirks kita. Manau, tendencija tokia, kad pigiau 3 eurų nebekrenta ir mūsiškės“, – sako braškių augintojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (578)