„Istorija kartojasi metai po metų. Jei mums valdžia duoda paramą, tai pieno supirkimo kainos tą pačia dieną krenta žemyn“, – kalba Renata Vilimienė, Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos pirmininkė.

Ne kartą dėl didesnių supirkimo kainų protestavę ūkininkai jau nebeturi vilties. Vienas po kito parduoda arba uždaro savo ūkius. Tą patį galvoja daryti ir Kupiškio raj. ūkininkaujantis Mindaugas.

„Vieniems moka keletą centų, kiti pasiima grietinėlę. Tai neteisinga. Tai mažųjų genocidas. Negali dalyvauti rinkoje, jei gauni 15 ct. už kilogramą, o kitas 50 ct“, – aiškina Mindaugas.

Žemės ūkio ministerija tikėjosi, kad skirta 8 mln. eurų parama padės atsitiesti, tačiau panašu, kad taip nebus.

„Gauname labai daug ūkininkų žinučių, kad nuo gegužės 1 d kaina gali mažėti 5 ct už kilogramą. Kyla klausimas, ar pagalba pasiekia ūkininkus, ar ja mėgina pasinaudoti perdirbėjai“, – sako žemės ūkio viceministras Paulius Astrauskas.

R. Vilimienė sako, kad dalis žmonių jau gavo pranešimus apie mažinamas kainas 2-3 ct.

Pieno perdirbėjai ir supirkėjai tikina, kad ūkininkai meluoja.

Nijolė Barkauskienė, žemės ūkio kooperatyvo „Žalioji lanka“ tikina, kad ūkininkų pasisakymai yra melas. Jų kaina nuo sausio 1 d. nesikeitė. Kiti supirkėjai, su kuriais žurnalistams pavyko susisiekti, tikino, kad šių žemdirbių pasisakymų nekomentuos, nes kalbėti apie kainas draudžia įstatymas.

„Norėčiau paakcentuoti, kad kitą savaitę Vyriausybėje svarstysime Pieno įstatymą“, – dėsto P. Astrauskas.

R. Vilimienė sako, kad šios Žemės ūkio ministerijos paramos pasekmė tik sukiršinti ūkininkai, nes jos negavo tie, kurie modernizavo ūkius ir kurių pieno kokybė gera.

Lietuva prašė EK skirti kas ketvirtį beveik po 19 mln. eurų, tačiau ar ši parama bus skirta dar neaišku.