Pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, ES sankcijos prieš agresorę Rusiją nėra pakankamos, todėl reikia daugiau priemonių, ribojančių rusiškų prekių patekimą į ES rinką.

„Prašome EK išanalizuoti galimybę apriboti Rusijos ir Baltarusijos kilmės maisto produktų importą į ES. Bendru keturių šalių kreipimusi siekiame išspręsti neatidėliotiną problemą, kuri mus vienija. Kol Rusija kariauja žiaurų, neteisėtą karą prieš Ukrainą, jos grūdai ir toliau patenka į ES rinką. Pavyzdžiui, 2023 metais ES importavo 1,53 mln. tonų rusiškų grūdų už 437,5 mln. Eur“, – sako ministras K. Navickas.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Čekijos žemės ūkio ministrai pabrėžia, kad iš grūdų eksporto į ES gautą pelną Rusija naudoja karui su Ukraina finansuoti. Šie finansai skirti gaminti raketoms, bepiločiams orlaiviams ir kitiems ginklams, kurie naudojami civilinei infrastruktūrai ir gyvenamiesiems pastatams bei žmonėms naikinti.

„Kaip ES šalys narės, manome, kad būtina įvykdyti savo moralinį įsipareigojimą sustabdyti bet kokią prekybos veiklą, kuri galėtų sustiprinti Rusijos ir jos rėmėjos Baltarusijos pajėgumus tęsti konfliktą Ukrainoje, ypač dėl to, kad Rusijos importo dalį gali sudaryti pavogti grūdai iš okupuotų Ukrainos teritorijų.

Be to, Rusijos importas daro spaudimą ES vidaus rinkai ir tiesiogiai konkuruoja su ES ūkininkų produkcija. Todėl esame pasiruošę dirbti su jumis, kad išspręstume neatidėliotinus Rusijos karo sukeltus iššūkius ir rastume ilgalaikius sprendimus, kurie užtikrintų ES vaidmenį tvarioje prekyboje ir pasaulinio aprūpinimo maistu užtikrinimo srityje“, – rašoma kreipimesi į EK.

Kreipimąsi pasirašė Lietuvos žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Latvijos žemės ūkio ministras Armands Krauze, Estijos regiono reikalų ministras Madis Kallas, Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras Czesław Siekierski ir Čekijos žemės ūkio ministras Marek Výborný.

Šiuo klausimu planuojama pasisakyti ir kovo 26 d. vyksiančiame ES žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų tarybos posėdyje.

Kęstutis Navickas

Navickas: Lenkijos ūkininkų protestai paskatino Europos Komisiją rimtai svarstyti muitus rusiškiems grūdams

Lenkijos ūkininkams planuojant naują masinių protestų bangą, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas teigia, kad jie neturės poveikio ir nesukels nepatogumų Lietuvos piliečiams. Taip pat jis paminėjo, kad šie protestai gali būti ir Lietuvai naudingi, nes paskatina Europos Komisiją imtis rusiškų grūdų importo į Europą apribojimų, rašo ELTA.

„Šį kartą Lenkijos ūkininkai kreipia visą dėmesį į savo valdžios pusę. Kas yra ir kam turės įtakos, manau, tai kad Europos Komisija jau dabar rimtai svarsto dėl rusiškų produktų importo muitų. Ir manau, kad šis sprendimas atsiras. Ir tai vienas iš sprendimų, kuris būtų ir mums naudingas“, – paklaustas, ar Lenkijoje planuojami ūkininkų protestai turės poveikio Lietuvai, teigė K. Navickas.

Visoje Lenkijoje trečiadienį prasidėjo ūkininkų protestai, į kuriuos sukvietė ūkininkų profsąjunga „Solidarnosc“.

Lenkijos ūkininkų akcija planuota ir 8 km nuo Lietuvos sienos.

Policijos duomenimis, akcija prasidėjo trečiadienio rytą, nuo 8 val. Planuojama, kad ji nepertraukiamai truks iki ketvirtadienio vakaro 20 val.

Nuo penktadienio iki kovo 28 dienomis akcija turėtų vykti kasdien nuo 8 iki 20 val.

ELTA primena, kad Lenkijos ūkininkai kovo pradžioje buvo surengę protesto akciją, kurios metu buvo iš dalies blokuojamas kelias tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Beveik savaitę trukusios akcijos metu buvo tikrinami transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekiai.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)