„Per tą laikotarpį, per tą savaitę gan intensyviai bendravome tiek su Lenkijos žemės ūkio ministerija, tiek su Lietuvos žemės ūkio rūmų pagalba, tiek su pačiais protestuotojais.

Paskutinės derybos vyko vakar, iki vėlumos ir šiandien tenka, deja, konstatuoti, kad dalinė blokada (...) yra planuojama rytoj nuo 11 val. Lietuvos laiku“, – ketvirtadienį Vyriausybėje žurnalistams komentavo K. Navickas.

„Yra (...) tos lenkų įvardytos karuselės. Tačiau turime duomenis, kiek ukrainietiškos kilmės grūdų įvažiavo į Lietuvą. Turime statistiką, koks yra prekybos balansas tarp Lietuvos ir Lenkijos – jis vis tik toks, kad Lenkija įveža daugiau savo produkcijos į Lietuvą, negu mes išvežame į ją“, – sakė jis.

Pasak ministro, konkrečių Lenkijos protestuotojų reikalavimų Žemės ūkio ministerija negavo.

Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas aiškino, kad situacija nėra lengva, tačiau Lenkijos institucijos yra patikinusios, jog dalis sunkiojo transporto galės būti nukreipta į Lazdijų pasienio kontrolės postą.

„Situacija yra ne iš lengvųjų, gana sudėtinga. Nuo praeito penktadienio mūsų tarpinstitucinė grupė, kurioje buvo įtraukti Žemės ūkio, Susisiekimo, Užsienio reikalų ministerijų atstovai, dėliojo tam tikrą veiksmų planą ir dedame visas pastangas, kad kelio blokavimo nebūtų. Greičiausia rytoj to nepavyks pasiekti ir dalinis sunkvežimių patikrinimas vyks“, – kalbėjo V. Vitkauskas.

„Lenkijos kolegos patikina, kad tai nesudarys didelių kliūčių ir didelių eilių, bet visada turime ruoštis blogiausiam scenarijui. (...) Turime tam tikrą Lenkijos institucijos patikinimą, kad tam tikrą srautą sunkiojo transporto galėsime nukreipti į Lazdijų pasienio kontrolės postą, tai šiek tiek atlaisvins judėjimą“, – teigė jis.

Lenkijos ūkininkų protestas

Susisiekimo ministerijos kancleris Ramūnas Dilba pažymėjo, kad šiuo metu kelyje Lazdijai–Augustavas transporto priemonės sveriančios daugiau negu 12 tonų negali važiuoti, tačiau lenkai gali suteikti galimybę atverti sunkiasvoriam transportui ir šį kelią.

„Per Kalvarijos-Budzisko pasienio kontrolės punktus per parą vidutiniškai pravažiuoja 6,6 tūkst. krovininių automobilių, tai didelis srautas. Tai pagrindinė transporto arterija Lietuvos, Latvijos, Estijos valstybėms su Vakarais. Akivaizdu, kad bet koks suvaržymas tokio laisvo prekių judėjimo sukels logistinių problemų ir vežėjai patirs tam tikros žalos“, – kalbėjo R. Dilba.

„Mūsų susisiekimo įmonės ir įstaigos yra pilnoje parengtyje užtikrinti eismo srautų nukreipimą, kalbamės su Lenkijos infrastruktūros ministerija apie galimybę atverti Lazdijų-Augustavo kelią, kuriame šiuo metu Lenkijos pusėje numatyti apribojimai iki 12 tonų kroviniams automobiliams“, – sakė jis.

Dėl pakurstymo iš Rusijos pusės duomenų nėra

V. Vitkauskas tikino, kad duomenų dėl situacijos kurstymo iš Rusijos pusės nėra, tačiau Maskva situaciją gali išnaudoti. Vis tik jis pažymėjo, kad bendradarbiavimas su Lenkija vyksta intensyviai ir yra aukštumoje.

„Dėl pakurstymo labai sunku atsakyti ir tokių konkrečių duomenų nėra. Ką galima pažymėti ir tai akivaizdu stebint informacinius pranešimus iš Rusijos pusės, kad ši situacija gali būti išnaudojama“, – sakė Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas.

„Dėl patikros, kaip mes bendradarbiaujame su Lenkija, tai šioje vietoje mūsų oponentai galėtų nusivilti, nes tas bendradarbiavimas vyksta labai intensyviai ir turime nuolatinius kontaktus su Lenkija. Jei kažkoks patikrinimas buvo bandomas inscenizuoti, tai tikrai turbūt oponentai nusiviltų. (...) Tarpinstitucinis bendravimas tikrai aukštumoje“, – kalbėjo jis.

V. Vitkauskas teigė, kad penktadienį ryte vyks į Lietuvos–Lenkijos pasienį ir esant poreikiui, NKVC galės prisidėti prie situacijos suvaldymo.

Tuo metu žemės ūkio ministras aiškino, kad yra pasirengęs tiesioginiam kontaktui bei dirba intensyviai, jog blokada būtų kaip įmanoma trumpesnė.

„Mes kaip valstybės institucija derybų nevedame, tam mums talkina Lietuvos žemės ūkio rūmai. Esame pasirengę tiesioginiam kontaktui, nes netiesioginius išnaudojome maksimaliai. Dirbame intensyviai ir dirbsime toliau, kad maksimaliai sušvelninti (blokados laikotarpį – ELTA)“, – sakė K. Navickas.

„Pradinė informacija buvo pilna blokada, paskui pasikeitė į pasirinktiną stabdymą, o pagal paskutinę informaciją tai vyks pagal įprastines procedūras. Ką tai reiškia, deja, tai sužinosime tik rytoj ryte ir pono Vitkausko delegacija ryt vyks į pasienį ir informaciją gausime. Jeigu reikės, esame pasirengę prisijungti“, – akcentavo jis.

Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio ketina blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją