Pasak jo, sprendimą dėl finansavimo EK Bendro žemės ūkio rinkų organizavimo komitetas greičiausiai priims liepos 10 d. posėdyje.

„Pirmiausia kreipėmės dėl situacijos pieno sektoriuje ir tuo pagrindu šita parama ir buvo aktyvuota. Kadangi reglamentas nėra patvirtintas, nėra ir konkrečių sąlygų (...) ten yra daug galimybių išplėsti, bet pirmiausia esame susitelkę į pagalbą pieno sektoriui“, – pirmadienį Eltai sakė K. Navickas.

„Liepos 10 d. yra numatytas to komiteto posėdis. Jei jis patvirtina, paskelbia oficialiame dokumente, kitą dieną reglamentas kaip ir galioja“, – teigė ministras.

Anot jo, EK komitetui reglamentą patvirtinus, lėšos ūkininkus galėtų pasiekti maždaug po pusantro mėnesio – tiek laiko esą prireiks, kol bus surinktos ir įvertintos ūkininkų paraiškos, atlikti mokėjimai.

„Taisyklės, visa kita, dar užtruks, bet jei (EK komitetas – ELTA) patvirtina, galime iš esmės ruoštis“, – pažymėjo K. Navickas.

„Iš esmės, vis tiek pusantro mėnesio užtruks nuo to, kai jau gausime patvirtinimą. Gausime patvirtinimą, o paskui iki fizinio apmokėjimo tas procesas maždaug tiek trunka“, – pridūrė jis.

Pirmadienį pranešta, kad EK iš bendro 330 mln. eurų vertės visoms Bendrijos narėms skirto finansinės paramos paketo Lietuvai siūlo skirti 10,66 mln. eurų. Šios Europos Sąjungos Žemės ūkio rezervo fondo lėšos bus asignuotos ūkininkams, nukentėjusiems nuo nepalankių gamtos sąlygų, didelių gamybos sąnaudų ir su prekyba susijusių klausimų.

Dėl šiemet ženkliai kritusių pieno supirkimo kainų nukentėjusiems pieno gamintojams Žemės ūkio ministerija jau skyrė 8 mln. eurų nacionalinės paramos.

Į išmokas galėjo pretenduoti tik tie ūkiai, kurie už litrą žalio pieno pirmąjį metų ketvirtį vidutiniškai gavo mažiau nei 35 centus – anot ministerijos reikalavimą atitiko beveik 90 proc. visų šalies pieno ūkių,

Pasak K. Navicko, kaip ūkininkams galėtų būti išmokamos EK lėšos, pasakyti anksti.

„Apsispręsime. Vis tiek vertinsime, kaip pasikeitė situacija per tą laikotarpį ir apsispręsime. Jokio sprendimo neturime. Džiaugiamės, kad bent jau atsirado konkreti suma, konkretus pasiūlymas. Tikrai laukiame sprendimo. Bet iki to laiko dar apsvarstysime, kaip ta parama (bus skirstoma – ELTA)“, – kalbėjo ministras.

Be Lietuvos, parama iš EK fondo taip pat bus skirta Belgijos, Čekijos, Danijos, Vokietijos, Estijos, Airijos, Graikijos, Ispanijos, Prancūzijos, Kroatijos, Italijos, Kipro, Latvijos, Liuksemburgo, Maltos, Nyderlandų, Austrijos, Portugalijos, Slovėnijos, Suomijos ir Švedijos ūkininkams.

Šalys prie ES skiriamo finansavimo galės prisidėti iki 200 proc. EK skiriamos sumos siekiančiomis nacionalinėmis lėšomis.

K. Navickas EK anksčiau yra prašęs Lietuvos pieno sektoriui skirti 18,5 mln. eurų. Patys metų pradžioje protestavę pieno gamintojai prašė 40 mln. eurų skubaus finansavimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją