Utenoje įsikūrusi lietuviškų ir ekologiškų grikių bei kitų kruopų gamykla „Biorina“ valdo dviejų su puse tūkstančio hektarų teritoriją ir augina įvairias kruopų kultūras. Gamyklos vadovė Iveta Aukštuolienė laidoje pasakojo, kad ūkio pradininkas buvo jos tėtis. Prieš kelis metus, tėčiui mirus, šeima susitelkė ir tęsia jo pradėtus darbus bei dirba drauge. Moteris juokėsi, kad kažkada tėčiui sakė, kad tiek, kiek jis užaugins ūkyje, tiek ji ir perdirbs.

Ūkis nuo pirmųjų dienų vadovaujasi tvaraus ūkininkavimo filosofija ir savo gamyboje nesukuria atliekų. Būtent toks siekis buvo Ivetos tėčio svajonė. Vyras norėjo ne tik auginti įvairias kruopas, bet ir prisidėti prie planetos išsaugojimo.

Be to, kad augina ir gamina ekologiškus produktus, Ivetos ūkis jau daugiau nei 10 metų gamina žaliąją energiją. Moteris juokėsi, kad su komanda sako, jog yra pakinkę vėją, saulę ir vandenį. Sprendimas įdarbinti gamtą leido ne tik sutaupyti pinigų, bet ir puoselėti tvaraus ūkininkavimo idėją.

Šiuo metu ūkininkams norintiems įsirengti saulės elektrines yra taikomos itin geros sąlygos. Apie jas laidoje pasakojo saulės elektrinių ekspertė Ingrida Šein, atstovaujanti elektros ir dujų tiekimą, žaliosios energijos bei įvairius energetinio efektyvumo sprendimus siūlančią įmonę „Enefit“. Ingrida laidoje prasitarė, kodėl sprendimas gaminti energiją tvariai turi įvairiapusės naudos, suteikia nepriklausomybę bei galimybę užsidirbti.

Kitame laidos reportaže – daugeliui gerai žinomas Bistrampolio dvaras. Tačiau šį kartą daugiau kalbama ne apie patį dvarą, o apie jam priklausantį mažą ūkį. Dvaro valdytojas Rimantas Gudelis aprodė 10-ies hektarų dvaro teritorija, kurioje ir mini zoologijos sodas bei žirgynas. Be dailių ir išpuoselėtų žirgų, dvaro svečiai čia dar gali pamatyti danielius, ožkas, tarp kurių net gražiausia Lietuvoje ožkytė, bei alpakas, lamas ir kitus gyvūnus.

Rimantas laidoje papasakojo ir apie Bistrampolio dvaro istoriją bei kaip dvarui pavyko išlaikyti savo architektūrą ir autentiškumą. Netoli Panevėžio esantį dvaro kompleksą sudaro: viešbutis, restoranas, koncertinė salė ir įvairių dydžių dvaro rūmų salės. Be to, kiekvienais metais dvare vyksta įvairiausi kultūriniai renginiai bei festivaliai.

Apie Bistrampolio dvarą, jo ūkį bei ekologinių kruopų gamyklą žiūrėkite „Misija ūkis“ laidoje, Delfi TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją