Dabartinis Ekoagros vadovas skundžiasi, kad dėl pirmtako palikimo net patiria grasinimų, Žemės ūkio ministerija skaičiuoja buvusio Ekoagros vadovo veiklos trūkumus, o šis tikina, kad buvo nušalintas neteisėtai ir ginasi giminystės su pačiu Henriku Daktaru.

Žemės ūkio ministerijos prižiūrima viešoji įstaiga Ekoagros suteikia sertifikatus ekologiniams ūkiams ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje, Kazachstane, Rusijoje, Tadžikistane bei Ukrainoje.

Tai reiškia, kad ūkiai, norintys, kad jų produkcija būtų parduodama kaip ekologiška, pirmiausia turi būti patikrinti Ekoagros specialistų ir gauti atitinkamą sertifikatą. Tačiau panašu, kad ekologinei kokybei iškilo grėsmė, nes Europos Komisija gali atimti iš Lietuvos teisę sertifikuoti ekologišką produkciją. Komisija nustatė, kad iš Ekoagros kokybės sertifikatus gavę Ukrainos ūkiai neatitinka ekologinių reikalavimų. Tuo metu, kai Ekoagros sertifikavo ukrainiečius, įstaigai vadovavo darbietis Antanas Makarevičius. Dėl įvairių pažeidimų jis jau atleistas.

„Šiuo metu visa ekoagros veikla yra po padidinamuoju stiklu, tiek iš ŽŪM veiklos pusės, tiek iš EK pusės, tai nustačius neatitiktis, pažeidimus ir atėmus teisę veiklą vykdyti Ukrainoje, be abejo, bus peržiūrėta, ir atlikti papildomi auditai, patikrinimai šios įstaigos veiklos ir kitose šalyse“, - sakė Ausma Miškinienė, žemės ūkio viceministrė,

„Atėjęs į įmonę aš atlieku tyrimus, atlikom viešąsias procedūras, pasamdėm kompetentingą reviziją, kai ji baigs savo darbą... dabar mes tokias tarpines išvadas turim, kur matom, kad ne viskas gerai, bet palauksim galutinių išvadų, ir tada pateiksim informaciją ministrui, pasitarsim sprendimus. Aš negaliu vertint buvusio vadovo veiksmų“, - sakė Gintautas Labanauskas, „Ekoagros“ vadovas.

Tačiau juos įvertino Žemės ūkio viceministrė. Ji neatmeta, kad neva ekologiniai ūkiai buvo sertifikuojami ne visai pagrįstai.

„Šiai dienai galime patvirtinti, kad sertifikatai buvo išduodami pasitikėjimo teise, dėl to, kad papildomi patikrinimai, kurie buvo numatyti pagal procedūras, nebuvo atlikti 0347 / 0648 tai, ką sužinome ir atkeliauja šiandien iki mūsų, matome ir tam tikrus trūkumus, kuriuos turime šalinti, ir kiek tai bus skausminga, kiek problemų dėl to turės dabartinis vadovas, ir kaip tai atsilieps Lietuvai, aš manau, sužinosime artimiausiu metu“, - sakė Ausma Miškinienė, žemės ūkio viceministrė.

Dabartinis Ekoagros vadovas skundžiasi, kad pakeitęs įstaigos darbo pobūdį, jis vis dažniau sulaukia ne tik ūkininkų skundų, bet ir spaudimo bei grasinimų.

Antaną Makarevičių jau kurį laiką lydi spėlionės dėl jo giminystės ir panašumo su Kauno nusikalstamos grupuotės lyderiu Henriku Daktaru.

„O jūs turit, pavyzdžiui, informacijos, ar turėjot informacijos apie Makarevičiaus giminystės ryšius su tam tikrom nusikalstamom grupuotėm? Tai nebuvo... vertinama, dėl to, kad tai... na, nebuvo pareiginės instrukcijos dalis“, - sakė žemės ūkio viceministrė.

„Ar tiesa, kad jūs H. Daktaro pusbrolis ir palaikot su juo ryšius? (Juokiasi) Tai čia eskaluojama jau keli metai šita tema. Iš tikrųjų, nesu aš Daktaro pusbrolis. Kad mes gyvenam Vilijampolėje, gimę ir augę, tai dar nereiškia, kad aš turiu giminystės ryšių“, - sako Antanas Makarevičius, buvęs „Ekoagros“ vadovas

Trejus metus ekoagros vadovavęs Makarevičius tikina, kad iš tiesų visus trečiųjų šalių ir Lietuvos ekologinius ūkius sertifikavo teisėtai ir tinkamai, o iš darbo atleistas dėl partinės priklausomybės.

Tačiau LNK žinių duomenimis, buvo asmenų, kurie ir dabartinio Žemės ūkio ministro patarėjus bandė paveikti, kad buvęs Ekoagros vadovas būtų grąžintas į pareigas.

Ekologinio judėjimo Lietuvoje pradininkas sako jau seniai siūlęs Žemės ūkio ministerijai stiprinti Ekoagros kontrolę ir įsteigti dar vieną sertifikavimo įstaigą.

Buvęs Ekoagros vadovas teigia, kad su Žemės ūkio ministerija iki šiol bylinėjasi dėl jo galimai neteisėto atleidimo.