Kalbant apie internetą, skelbiama, jog pandemijos metu ženkliai pasaulyje šoktelėjus internetinei prekybai (beveik 130 proc. pandemijos pradžioje, gegužės mėn.), kas dešimtas naminių gyvūnėlių šeimininkas, perkantis veterinarinius vaistus internetu, būna apgautas ir įsigyja nelegaliai parduodamas klastotes, rašoma pranešime.

„Toks vaistų įsigijimas gali sukelti rimtą pavojų augintiniams ir net juos prižiūrinčioms šeimoms“, – pažymi „Kauno grūdų“ Veterinarinės farmacijos verslo atstovė, veterinarijos gydytoja Aušra Tasiukevičiūtė ir dalijasi patarimais, į ką derėtų atkreipti dėmesį ir kaip neapsigauti.

Suaktyvėja sezono metu

Ekspertė sako, kad pastebima, kad pardavėjai, siūlantys nelegaliai per internetinius skelbimus ar turguje įsigyti veterinarinių vaistų, suaktyvėja, prasidėjus sezonui – tai yra kovo mėn., gali būti anksčiau – ar atšilus orams „Tuo metu aktualus tampa apsaugos nuo erkių ir kitų priemonių klausimas. Kai atšilus orams daugiau pradedama praleisti laiko miškuose, laukuose ir pan., vedžiojant augintinius. Tada ir pastebima tendencija, kaip skelbimų portaluose pasipila daugiau siūlymų įsigyti įvairių apsaugos priemonių, turguje taip pat „iš po stalo“ traukiami preparatai“, – pasakoja A. Tasiukevičiūtė.

Anot jos, dauguma pirkėjų susižavi siūloma preparatų žemesne kaina. „Reiktų nepamiršti, kad, jei kaina ženkliai skiriasi, tai jau yra indikacija, jog galimai parduodami suklastoti vaistai. Kokia reali preparatų kaina, galima pasitikrinti veterinarijos klinikų, vaistinių ar licencijuotų platintojų internetinėse parduotuvėse“, – pažymi „Kauno grūdų“ veterinarinės farmacijos atstovė.

Pasak jos, iš nepatikimų prekeivių įsigyti vaistai gali sukelti pavojų tiek augintiniams, tiek ir jų šeimininkams. „Dažnai įsigyjama ne tai rinkai skirtas vaistas, kuris neregistruotas toje šalyje, neatitinka Europos Sąjungos standartų. Neaišku, kur ir kaip šie vaistai pagaminti, kaip juose esančios veikliosios medžiagos paveiks augintinį. Jos gali turėti įtakos ir šeimininkams, kurie turi sąlytį su preparatais. Galimas šalutinis poveikis, sveikatos sutrikimai“, – sako A. Tasiukevičiūtė.

Pirkti tik licencijuotose prekybos vietose

Tokį esminį patarimą įvardija veterinarinės farmacijos atstovė. „Sertifikuoti gamintojai vaistus platina tik per oficialius platintojus, kurie turi licencijas ir kurių veikla yra prižiūrima Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT)“, – pažymi A. Tasiukevičiūtė.

Kaip ji pasakoja, licencijuotos prekybos vietos – tai veterinarijos klinikos, vaistinės ar specialūs zoo prekių parduotuvėse veikiantys veterinarinių vaistų skyreliai. „Dauguma jų turi savo internetines parduotuves. Ypač jų padaugėjo pandemijos metu. Tiesa, internetu neparduodami receptiniai vaistai“, – pažymi „Kauno grūdų“ Veterinarinės farmacijos verslo atstovė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad renkantis vaistus, būtina pasikonsultuoti su veterinarijos specialistais. „Kokius preparatus naudoti, priklauso nuo augintinio veislės, amžiaus, svorio ir kitų faktorių. Tad suteikus informaciją veterinarijos specialistui, jis patars, kokius medikamentus naudoti, kaip naudoti ir kitą svarbią informaciją. Be to, reiktų ir pačiam pirkėjui nebijoti daugiau paklausinėti apie preparatus, jų asortimentą, skirtumus. Kuo daugiau žinome – tuo galime jaustis saugesni dėl savo augintinių sveikatos“, – sako veterinarijos gydytoja A. Tasiukevičiūtė.

Trispalvė katė

Patarimai, į ką atkreipti dėmesį

O kad būtų visiškai ramu dėl veterinarinių vaistų įsigijimo, A. Tasiukevičiūtė dalijasi keliais patarimais, į ką atkreipti dėmesį.

Atkreipkite dėmesį į vietą, kur skelbiasi apie vaistų įsigyjama. Didžioji dalis nelegaliai vaistais prekiaujančių pardavėjų apie siūlomus medikamentus skelbiasi skelbimų portaluose. Tad jau vien tai, kad radote skelbimą viename tokių portalų, indikuoja apie galimai nelegalią prekybą ir galimai falsifikuotus preparatus.

Atkreipkite dėmesį į preparatų kainą. Jei vaistų kainos skiriasi iki 90 proc. (būna ir taip!), tai jau ženklas, kad galimai parduodami falsifikatai. Kainas palyginti galima internete, peržiūrėjus licencijuotų platintojų internetines parduotuves.

Atkreipkite dėmesį į pakuotes. Kartais gali būti naudojami seni ar neteisingi vaizdai, todėl visada patikrinkite gamintojo/prekės ženklo svetainėje, kaip turėtų atrodyti produktas.

Internete paieškokite atsiliepimų apie pardavėją. Dažnu atveju galima rasti pirkėjų atsiliepimų apie patirtį, apsiperkant viename ar kitame internetiniame portale. Paanalizuokite ir pardavėjo internetinę svetainę (jei perkama ne per skelbimą). Paprastai joje būna paskelbti logotipai veterinarinių preparatų gamintojų, farmacininkų, kuriems atstovauja.

Patikrinkite gamintojo/prekės ženklo svetainę. Paprastai gamintojai savo puslapiuose skelbia jiems atstovaujančius oficialius prekybininkus. Jei tokios informacijos nėra – galima pateikti gamintojui tiesioginę užklausą.

Patikrinkite, ar turi fizinę parduotuvę. Internete vaistais prekiaujantys licencijuoti prekybininkai paprastai turi fizines parduotuves, kaip pardavimų kanale, kuriame ir „gyvai“ gali suteikti veterinarines konsultacijas.

Nesusiviliokite iš užsienio siunčiamais preparatais. Susigundoma parsisiųsti vaistų iš įvairių užsienio portalų arba pardavėjas skelbiasi, kad vaistai patikimi, nes parsisiųsti tiesiai iš gamintojo šalies. Tačiau tai ne rodiklis, kad vaistai buvo įsigyti/parduodami legaliai. Be to, kyla klausimų ir dėl vaistų transportavimo – ar pardavėjas pasirūpina tinkamu jų pervežimu iš vienos šalies į kitą, mat vaistai turi būtų gabenami tinkamomis sąlygomis, nes tai turi tiesioginę įtaką preparato veikimui.

Jei įsitikinote, kad prekiaujama nelegaliai – informuokite Valstybinę maisto veterinarijos tarnybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)