Tokiam KRK nario Juozo Baublio pasiūlymui komitetas pritarė trečiadienį, vykdant parlamentinę kontrolę dėl ES žemės ūkio rezervo Lietuvai skirtos finansinės paramos paskirstymo. Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pieno ūkiams rugsėjį planuoja skirti 10,66 mln. eurų europinių lėšų.

„Nėra gerai, kad ŽŪM nesikreipė į Vyriausybę dėl to prisidėjimo. Esmė gal ne piniguose, bet požiūryje. Jei valstybė neranda galimybių prisidėti, reiškia ji nepripažįsta problemos, nepripažįsta, kad žemdirbiams sunku“, – KRK posėdyje sakė J. Baublys.

„Mano pasiūlymas kreiptis į Vyriausybę, kad būtų prisidėta pagal leistiną procentą“, – sakė parlamentaras.

Skirdama daugiau 10 mln. eurų finansavimą iš ES žemės ūkio rezervo, Europos Komisija kartu leido Lietuvai pieno ūkiams papildomai skirti iki 200 proc. dydžio nacionalinę paramą.

Ar ŽŪM kreipėsi į Finansų ministeriją ir Vyriausybę su prašymu šią galimybę svarstyti, žemės ūkio viceministro Vytauto Abukausko teiravosi KRK nariai Jonas Gudauskas ir Kęstutis Mažeika. Kritiką, kad tokia ES palikta išlyga ministerija nesinaudoja, išsakė ir KRK pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Negirdėjome, kad būtų kreiptasi į Finansų ministeriją ar Vyriausybę, kad tokia papildoma parama būtų bent svarstoma. Tokio kreipimosi ir nebuvo“, – teigė V. Pranckietis.

„Padėsime ŽŪM, nes jie nesikreipė“, – akcentavo jis.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas taip pat sakė, kad žemdirbiams reikia daugiau lėšų, nei ŽŪM ketina paskirstyti. Anksčiau šiemet, ženkliai nukritus pieno supirkimo kainoms, žemdirbių bendruomenės atstovai prašė skubios 40 mln. eurų paramos.

„Pieno krizė neišspręsta, 1,5 mlrd. yra krizių fonde ir tą tikrai būtų galima išspręsti. Prieš EK mes, kaip valstybė, atrodome juokingai, patys prašome pieno krizei išspręsti finansavimo, EK duoda ir sako: „va, prašome, prisidėkite dvigubai tiek“. Mes to nedarome“, – teigė I. Hofmanas.

Stambius žemdirbius vienijančios Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos direktorius Jonas Sviderskis KRK nariams pabrėžė, kad ŽŪM siūlomas paramos skirstymo modelis, nors ir buvo pakoreguotas atsižvelgiant į socialinių partnerių pasiūlymus, nėra tikslus.

Anot jo, „už borto“ paliekami tie ūkiai, kurie investavo į gamybos modernizavimą, dėl ko jų produkcija savikaina yra didesnė – apie 47–50 ct/kg.

„Nepritaria tie, kurie dar ruošiasi gaminti pieną ir aprūpinti pieno pramonę kokybišku produktu, kokybiška žaliava“, – sakė J. Sviderskis.

Trečiadienio posėdyje, pirmininko V. Pranckiečio iniciatyva, KRK taip pat nutarė siūlyti ŽŪM pakeisti paramos skyrimo modelį. Pasak parlamentaro, pieno gamintojus galima remti išmokas apskaičiuojant ne pagal gaunamą pieno kainą, o pagal karves.

Taip esą paramą gautų ir tie ūkiai, kurių parduodamo pieno savikaina yra didesnė. Šiems gamintojams išmokos būtų proporcingai mažesnės, nei mažiau produktyvias karves auginantiems smulkiesiems ūkininkams, aiškino parlamentaras.

„Tarkime 10 tūkst. litrų duodanti karvė būtų paremta tokia pačia suma kaip ir 5 tūkst. – t. y., investavusių ūkių karvė būtų remiama mažiau ir tie 10 tūkst. litrų būtų mažiau paremiami. Kitaip sakant, laikantis socialinės politikos, kurios dabar laikosi ministerija – stipriau reikia remti smulkiuosius“, – teigė V. Pranckietis.

ELTA primena, kad šį pirmadienį ŽŪM pranešė apie pakoreguotą liepą ES skirtos paramos pieno ūkiams skirstymo modelį – siūloma rugsėjį finansiškai paremti tuos ūkininkus, kurie už natūralų žalią pieną balandį–birželį gavo iki 40 ct/kg. Ekologiniai ūkiai ir kooperatyvų nariai galės pretenduoti į paramą, jei tuo pačiu laikotarpiu pieną pardavinėjo už 45 ct/kg ar mažiau.

Anksčiau siūlyta 8,66 mln. eurų išmokėti tiems ūkiams, kurie už žalią pieną gaudavo ne daugiau kaip 35 ct/kg.

Paramos dydis būtų diferencijuotas pagal liepos 1 dieną ūkyje laikomų karvių skaičių: laikantiems nuo 1 iki 10 karvių, paramos dydis siektų 70 proc., nuo 10 iki 50 karvių – 90 proc., nuo 50 iki 150 karvių – 100 proc., virš 150 karvių – 75 proc.

„Šiai paramos schemai gavome didžiosios daugumos asociacijų pritarimą“, – KRK posėdyje sakė V. Abukauskas.

Birželį ministerija pieno gamintojams jau paskirstė 8 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų ūkiams, kurie pirmąjį metų ketvirtį už kilogramą pieno vidutiniškai gaudavo iki 35 centų.