Tačiau tikrovė, paaiškėjo, neatitinka duotų pažadų.

Laviruoja

Vakar ryte prie Rokiškio elevatoriaus nusitęsė ilga technikos su derliumi eilė. Jį atvežę ūkininkai pasakojo, jog tokia „praktika“, kai reikia ilgai stovėti eilėje, tęsiasi daugybę metų. Naujieji elevatoriaus savininkai (pernai Rokiškio elevatorių įsigijo UAB „Agrokoncerno grūdai“) pažadėjo modernizuoti grūdų kokybės pavyzdžių paėmimo, svėrimo ir išpylimo procesus, todėl grūdų augintojai tikėjosi derlių priduoti be trikdžių.

Deja, be jau įprastų eilių, šią rugiapjūtę atsirado naujų kliūčių. Prie kokybės mėginių ėmimo sunkiajai technikai tenka laviruoti tarp dviejų cemento postamentų kaip virtuozams, kad kurio nors jų nenuverstų ir neapgadintų savos technikos.

„Vakar vos nekliudžiau šito betoninio kubo. Nežinau, kaip bus šiandien, traktorius vos telpa, o dar priekaba“, – rodė siaurą pravažiavimą tarp dviejų betoninių blokų grūdus atvežęs ūkininkas.
Eilėje laukiantys vairuotojai kraipė galvas, kam tos kliūtys padarytos? Juokas juokais, bet įvažiuojant paimti kokybės mėginių tie cementiniai kubai labai nervina. Reikia žiūrėt milimetrus, kad kurio nenuverstum. O žadėjo, kad bus patogu ir modernu. Gal ir bus kada, bet žadėti darbai bent du mėnesius vėluoja. Karbauskio ūkio grūdai vežami be eilės, jiems – laisvas įvažiavimas, o mes turime po kelias valandas laukti“, – piktinosi grūdus atgabenęs Dalius. Jį palaikė ir kiti derlių atvežę ir eilėje, nusitęsusioje iki pat Miškininkų gatvės, laukiantys ūkininkai.

Vadovas nekomentuoja, klausimai – raštu

Rokiškio elevatoriaus vadovas Kęstutis Meška atsisakė pakomentuoti situaciją. Jis teigė, jog bendrovėje yra už komunikaciją atsakingi asmenys ir pasiūlė kreiptis į juos: „Mes dirbame savo darbą, ir labai sėkmingai, o jie – savo.“ Paskambinus į bendrovės centrinę būstinę pasiūlyta problemą išdėstyti raštu, atsiųsti elektroniniu paštu ir laukti atsakymų.

„Gimtojo...“ paklausimas dėl technikai nepatogumų keliančių blokų ir kada prie elevatoriaus grūdų vežėjams nebereikės valandų valandas laukti, nurodytu adresu išsiųstas.

Derliumi labai nesiskundžia

Nors daliai javų plotų pakenkė sausra, derliumi ūkininkai labai nesiskundė. Tiesa, žieminių kviečių, kuriuos stambieji rajono ūkiai jau baigia kulti, kokybė – ne pati aukščiausia. Dauguma derliaus atitinka antrąją klasę. Kai kurie ūkininkai su kombainais dar lūkuriuoja, nes grūdų drėgnumas siekia 18 proc., tad atgabenus tokius į elevatorių arba džiovinimas savo ūkio džiovyklose smarkiai išaugintų išlaidas.

Onuškio kaime (Juodupės sen.) ūkininkaujantis Mantas Jočys sakė, jog žieminių kviečių iš hektaro prikulta apie 3 tonas, nors gerais metais derlius būdavo gerokai didesnis. Juodupėnas ūkininkas Vidmantas Meilus prieš kelias dienas sakė, jog kai kuriuose jo žieminių kviečių plotuose sausra pridarė eibių – javai išdegė, o dalyje varpos išaugo menkos, grūdas mažas.

Sinoptikai grūdų augintojams kol kas žada idealias derliaus nuėmimo sąlygas: jei kur ir palis, tai trumpai, o karščiai sparčiai džiovins užaugusį grūdą.

Agrokoncernas: siekiame, kad augintojams nereikėtų laukti bendroje eilėje

„Norėdami pagreitinti grūdų priėmimą Rokiškio elevatoriuje, dar šių metų pradžioje priėmėme sprendimą sutvarkyti pavyzdžių paėmimo įrenginį taip, kad vienu metu iš abiejų pusių galėtų sustoti transporto priemonės ir sparčiau vyktų mėginio paėmimo procesas“, – rašoma įmonės išplatintame pranešime.

„Siekiame, kad augintojams nereikėtų laukti bendroje eilėje su transportu vežančiu grūdus iš kitų grūdų priėmimo vietų ar kitų augintojų. Taip pat, siekiant pagerinti sąlygas, buvo pradėtas antrų svarstyklių įrengimas. Kadangi šiais metais sezonas prasidėjo beveik trimis savaitėmis anksčiau nei įprasta, o su statybos bendrovėmis darbų terminai buvo suplanuoti ir aptarti iš anksto, net ir skubant, darbai užtruko iki sezono. Šiuo metu pavyzdžių paėmimo įrenginys jau yra perkeltas į naują vieną, o senasis pamatas nugriautas, tad ši problema išspręsta ir ūkininkai be didesnių sunkumų gali privažiuoti prie aparato.

Antroms svarstyklėms taip pat atliekami paskutiniai kalibravimo ir sertifikavimo darbai ir nuo 2018-07-28 datos abi svarstyklės veiks pilnu tempu, o tai ūkininkams leis sutaupyti daug brangaus laiko. Nepaisant šių nesklandumų, mūsų žiniomis, ūkininkai yra patenkinti dėl pagreitėjusio grūdų išpylimo, nes dar iki sezono buvo suspėta atnaujinti grūdų priėmimo duobę, o geležinkelio vagonų išpylimo duobė buvo pritaikyta autotransportui išpilti.

Taip pat naujai išbetonuotas privažiavimas iki šios duobės, dalis kiemo prie antžeminių sandėlių, sutvarkytas vieno iš antžeminių sandėlių stogas, aptvarkyti teritorijos nuolydžiai ir drenažo sistema, tvarkomi geležinkelio bėgiai.

Nepaisant vėlavimų, į šį elevatorių buvo investuota pinigų suma, kurios šis „senukas“ senokai nematė ir visos pastangos skiriamos tam, kad esami ir būsimi mūsų partneriai, t.y.augintojai kuo patogiau naudotųsi mūsų paslaugomis. Mes esame patikima kompanija, mokanti konkurencingas grūdų kainas, laiku atsiskaitanti, siekianti ilgalaikio bendradarbiavimo su mūsų partneriais augintojais“, – rašoma Agrokoncerno pranešime.