aA
Vienas populiariausių maisto produktų, dovanojamų ar vartojamų žiemą, yra medus. Be to, tai ir labai vertingas produktas, jame gausu aminorūgščių, mikroelementų ir vitaminų.
Medus
© Shutterstock

Lietuva nuo seno garsėja kaip bičių produktų kraštas. Kiekvienais metais beveik 190 tūkst. Lietuvoje auginamų bičių šeimų suneša daugiau kaip 3,5 tūkst. tonų medaus. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ne vienerių metų statistika rodo, kad lietuviškas medus yra saugus ir pasižymi išskirtine kokybe. Šis produktas turi paklausą ir užsienyje – jo eksportas per 10 šių metų mėnesių siekė 510 t. Daugiausia lietuviško medaus parduodama Vokietijoje (153 t), Latvijoje (88 t), Estijoje (73 t), Lenkijoje (57 t), Olandijoje (40 t) ir kt, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime.

VMVT per 2018 m. ištyrė 127 medaus (tiek lietuviško, tiek ir importuoto iš kitų šalių) mėginius dėl jo pagrindinių sudėties ir kokybės kriterijų – diastazės aktyvumo, rūgštingumo, drėgmės bei saugos rodiklių – antibiotikų, sunkiųjų metalų, nitrofuranų, pesticidų ir kt. kenksmingų medžiagų liekanų nustatymo.

Neatitikimų nustatyta tik 2 medaus mėginiuose – Akmenės rajono bitininko meduje rasta pesticido glifosato likučių, o Pasvalio r. ekologiškame bityne pagamintame meduje buvo nustatyta insekticido tiakloprido. Visas nesaugus medus (apie 70 kg) buvo pašalintas iš rinkos ir sunaikintas.

Kaip išsirinkti kokybišką medų? Specialistai pataria, kad šiuo metų laiku jau nereikėtų pirkti skysto medaus: labai tikėtina, kad jis bus paveiktas ultragarso bangų arba perkaitintas, nes paprastai žiemos metu visas medus būna jau sukietėjęs.

Medaus spalva priklauso nuo kietųjų medžiagų, esančių jame, – geležies, vario, mangano bei kitų makro ir mikroelementų, taip pat ir dažančių medžiagų – karotinoidų, flavonoidų, chlorofilų ir kitų.

Kuo daugiau meduje makro ir mikroelementų, dažančių medžiagų, tuo jis tamsesnis. Yra ir baltos spalvos medaus. Tai baltųjų, rausvųjų dobilų, rapsų, barkūnų medus. Jame yra mažiau dažančių medžiagų, tačiau jis vertingas kitomis savybėmis ir tinka vartoti net ir maistui jautriems žmonėms.

Perkant medų svarbu atkreipti dėmesį ir į jo pakuotę. Ji turėtų būti švari, sandariai uždaroma, tinkama liestis su maistu.

Nors medus paprastai turi gan ilgą tinkamumo vartoti terminą, tačiau ir šis produktas gali surūgti, tapti netinkamu vartoti. Reiktų žinoti, kad medų geriausia laikyti sandariai uždarytoje taroje, sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje, kurioje yra 2–10 °C temperatūra. Šviežio, nesubrandinto medaus tinkamumo vartoti terminas trumpesnis, tuo tarpu gerai subrandintą medų galima išlaikyti ir metus laiko, iki kito medunešio.

Medus yra kaloringas produktas, todėl mėgautis juo reikia saikingai – suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama suvalgyti 60–90 g šio produkto. Nereikėtų dėti medaus į itin karštą arbatą, nes aukštesnėje kaip 45 laipsnių temperatūroje jo mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekis ir veiksmingumas mažėja.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naminės degtinės legalizavimas strigo: bijoma, kad ji bus per pigi (47)

Seimo komitetuose toliau svarstoma galimybė leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę.

Seimas dvigubai pabrangino miško žvėris (39)

Seimas pakeitė lėšų už medžiojamųjų gyvūnų išteklių panaudojimą paskirstymo proporciją...

Ant „Biovela Group“ gamyklos stogo galingiausia saulės jėgainė Baltijos šalyse (6)

„Biovela Group“ investuoja beveik 1,4 mln. eurų į atsinaujinanios energijos projektą – ant...

Krenta žaliavinės medienos pardavimai (4)

Valstybės įmonė Valstybinių miškų urėdija (VMU) lapkritį didmeninės prekybos rinkoje pardavė...

NMA atnaujino paramos reikalavimų ir veiklos vykdymo kriterijų vadovą

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atnaujino kompleksinės paramos reikalavimų ir žemės ūkio...

Top naujienos

Po Naujųjų „ant popieriaus“ uždirbsime daugiau, bet kalbama apie sąmyšį (1)

Nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigalios priimta mokesčių reforma, o tai reiškia, kad keisis ir...

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (582)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (321)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (33)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (79)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (56)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Mokesčių inspekcijos vadovė: kiekviena reforma atneša sumaišties ir nerimo

Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) yra pasirengusi mokesčių pasikeitimams nuo kitų metų,...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (108)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (92)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...