Ispanijos sąjungos auštant telkė ūkininkus, reikalaudamos sąžiningų produkcijos kainų ir konkurencijos su ne Europos Sąjungos (ES) importuotojais, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

„Turime protestuoti Madride, nes ten yra visi žmonės, – sakė ūkininkas Jose Angelis Lopezas, kuris atvyko iš Pankorbo, esančio už daugiau kaip 300 km į šiaurę nuo Madrido. – Turime šiek tiek viską sujaukti.

Ispanijos ūkininkai ir gyvulių augintojai protestuoja nuo vasario 1 d., siekdami užtikrinti, kad produkcijos kainos padengtų jų gamybos išlaidas, o importui iš už ES ribų būtų taikomos tokios pat taisyklės, kaip ir jiems, visuomeninei televizijai TVE pareiškė sąjungų atstovas Luisas Cortesas.

Ispanijos kairiojo sparno vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė apie daugybę priemonių, tačiau, pasak L. Corteso, jų nepakanka, kad būtų galima išspręsti kilusias problemas.

Europos judėjimas

Ispanijos ūkininkai yra platesnio judėjimo, kurio metu Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Lenkijoje, Graikijoje ir kitose šalyse buvo užblokuoti keliai, dalis.

Ūkininkų protestas Madride

Trečiadienį Prancūzijos ūkininkai išpylė produkciją ir organizavo kelių blokadas. Jie nustatė de facto terminą, iki kurio pabaigos vyriausybė turi patenkinti jų reikalavimus, kadangi numatoma tęsti didesnio masto protestus.

Prancūzijos ministrui pirmininkui Gabrieliui Attaliui kol kas nepavyko nuraminti ūkininkų, kurie šioje šalyje, kaip ir kitur, skundžiasi žemomis pajamomis, griežtomis aplinkosaugos taisyklėmis ir konkuravimu su pigesniu importu iš už ES ribų.

Tačiau žemės ūkio sąjungos praėjusį mėnesį sustabdė paralyžiuojančius nacionalinio masto protestus, nes buvo duota pažadų imtis reformų.

Tuo metu Graikijoje tūkstančiai ūkininkų mainais į protesto akcijų nutraukimą reikalavo finansinės paramos. Tačiau vyriausybė savo ruožtu nurodė, kad tam nebeturi pinigų.

Graikų premjeras Kyriakos Mitsotakis sakė, kad demonstracija bus naudinga siekiant įtikinti ES pakeisti savo žemės ūkio politiką.

Ūkininkų protestas Madride

„Tai ir man yra svertas, kai vykstu į Briuselį derėtis“, – pirmadienį stočiai „Star TV“ pareiškė jis.

O Varšuvos ir Kyjivo santykiai toliau prastėja, nes Lenkijos policija trečiadienį pranešė, kad atlieka tyrimą dėl ūkininkų proteste prieš kaimyninės Ukrainos sukuriamą nesąžiningą konkurenciją pastebėto proputiniško plakato.

Ūkininkai Lenkijos pietuose išskleidė plakatą su užrašu „Putinai, susitvarkyk su Ukraina, Briuseliu ir mūsų valdančiaisiais“. Negana to, ant vieno traktoriaus buvo pritvirtinta SSRS vėliava.

Ūkininkų protestas Atėnuose

Lenkija trečiadienį pareiškė, kad tai „galimai“ buvo Rusijos įtakos rezultatas.

Europos Komisija (EK) pastarosiomis savaitėmis padarė įvairių nuolaidų, kai prieš tai ūkininkai iš visos Europos dėl savo problemų apkaltino Bendrąją žemės ūkio politiką (BŽŪP) ir ES žaliojo kurso strategiją.