Ankstyvas pavasaris šiemet lėmė, kad žemės ūkio technika jau seniai vagoja laukus, bet simbolinė pirmoji vaga, simbolizuojanti žemės atrakinimą, tradiciškai išariama tik po Jurginių. Ir ne kur kitur, o Šventojo Jurgio globojamuose Veisiejuose, kur kasmet rengiama „Pirmosios vagos“ šventė ir arimo arkliais varžybos.

Garbė išarti pirmąją vagą teko Veisiejų seniūnui Zenonui Sabaliauskui, vienai dienai persikrikštijusiam į Jurgį. Išaręs pirmąją vagą jis priklaupė, padėjo duonos riekę į šviežią arimą ir persižegnojo. Į taip pagerbtą žemelę jau galėjo savo plūgus smegti ir visi arimo varžybų dalyviai, prieš tai Jurgio pavaišinti duona ir alumi.

Kol artojai vagojo jiems paskirtas lauko atkarpas, o teisėjų komisija, vadovaujama Lazdijų savivaldybės tarybos nario Beniaus Rūtelionio, matavo vagų gylį ir tiesumą, gausiai susirinkę šventės svečiai dairėsi po pavasarinį jomarką ir stebėjo karietų varžytuves. Veisiejų laukai ir kalvelės pakvipo tradicine Jurginių kiaušiniene, o kojos pačios trepsėjo į kapelos „Ratilai“ melodijų taktą.

Arimo varžybos

Po arimo meistrų savo įgūdžius išbandė visi susidomėjusieji. Viename lauko gale varžėsi Lazdijų savivaldybės administracijos, Lazdijų kultūros centro ir Veisiejų seniūnijos komandos, o kitame, išsiavę basi, arė Seimo nariai Viktoras Pranckietis, Aurelijus Veryga ir Robertas Šarknickas.

Arimo vienkinkiu plūgu varžybų nugalėtoju tapo Lazdijų rajono artojas Donatas Račkauskas, antrąją vietą užėmė druskininkietis Kęstutis Mizeras, o trečias liko Mantas Sujieta. Dvikinkiu plūgu tiesiausias vagas išarė Ramūnas Kliokys iš Alytaus rajono., antrosios vietos taurė atiteko Bernardui Blažauskui, o trečią vietą užėmė Linas Macionis. Padėkas ir medalius iš Lazdijų rajono merės Ausmos Miškinienės rankų gavo visi 15 varžybų dalyvių, o atskirai šventės organizatoriai pagerbė jauniausią artoją Roką Macionį.

Lazdijų krašte gilias šaknis turinti, unikali arimo arkliais tradicija šiais metais įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo sąvadą. Kai kuriose šeimose iš kartos į kartą perduodami įgūdžiai, technologija, įnagiai, laikomasi senovinių papročių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją