Kaip rašo „Irish Farmers Journal“, lėtesnis nei tikėtasi vakcinacijos procesas ir nauji apribojimai pastarosiomis dienomis sumažino pasitikėjimą Europos pieno rinkoje – kai kurių pagrindinių pieno gaminių kainos biržinėje prekyboje susitraukė.

Europos pieno gaminių biržose paskutinėje prekybos sesijoje sviesto kaina krito daugiau kaip 7 proc. Tuo tarpu iki tol augęs sūrių kainos indeksas biržinėje prekyboje sustojo ir išlaikė tą patį lygį.

Lietuvos pienininkai eksporto rinkose dėl situacijos neapibrėžtumo taip pat patiria iššūkių. Pagrindinių eksportui skirtų pieno produktų – sūrių ir pieno miltų – pardavimai užsienyje pernai pastebimai susitraukė. 2020 metais, palyginti su 2019 metais, lietuviškų sūrių eksportas susitraukė dešimtadaliu, iki 55 tūkst. tonų. Nugriebto pieno miltų eksportas pernai smuko 46 proc., iki 27 tūkst. tonų.

„Rabobank“ paskutinėje ataskaitoje pateikia prognozes, kad teigiamų pokyčių Europos pieno rinkoje galima tikėtis ne anksčiau kaip metų viduryje, įsibėgėjus visuotinei vakcinacijai nuo koronaviruso.

Nuo metų vidurio maisto produktų vartojimo įpročiai, kuriuos pakeitė karantino apribojimai, pamažu sugrįš, tačiau procesas nebus staigus ir sklandus, teigia „Rabobank“.

Ekspertai pažymi, kad pandemija pakeitė europiečių vartojimo įpročius. Pavyzdžiui, pernai Europoje išaugo UHT, ypač aukštoje temperatūroje apdoroto ir ilgesnio galiojimo, pieno suvartojimas. Taip pat daugiau parduota sūrių bei jogurtų, kuriuos vartotojai sieja su imuninės sistemos stiprinimu per koronaviruso pandemiją.

Tuo pačiu metu sviesto suvartojimo rodikliai Bendrijoje krito. Analitikų vertinimu, šią tendenciją nulėmė uždarytos kavinės ir restoranai. Skaičiuojama, kad kas antras kilogramas sviesto yra suvartojamas būtent restoranuose.

Viešbučiai ir restoranai maisto gamyboje panaudoja penktadalį suvartojamų pieno produktų, todėl jų uždarymas karantinui turėjo įtakos tiek vartojimui, tiek gamybai. Pavyzdžiui, remiantis „Eurostat“ duomenimis, Vokietijoje ir Prancūzijoje, didžiausiose ES pieno pramonės šalyse, per pirmąjį šių metų mėnesį pieno gamyba ūkiuose susitraukė atitinkamai 2 ir 3 proc.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvoje pieno gamyba ūkiuose taip pat sumažėjo. Pavyzdžiui, per šių metų vasarį buvo supirkta kiek augiau nei 90 tūkst. tonų pieno, o tai yra 5,9 proc. mažiau, palyginti su 2020 m. vasariu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)