Ateinantį pirmadienį 27 ES ministrai, atsakingi už vartotojų reikalus, turėtų priimti politinį susitarimą šiuo klausimu.

Praėjusią vasarą, per pirmąjį Komisijos pasiūlymo nagrinėjimą, Parlamentas atmetė už sveikatą ir vartotojų teises kovojančių organizacijų raginimus įvesti šviesoforo spalvomis pagrįstą ženklinimą, kuris aiškiai perspėtų vartotoją, kad produkte yra didelis riebalų, cukraus ar druskos kiekis.

Parlamento pozicija nudžiugino maisto pramonę, kuri jau seniai užsiima stipriu lobizmu prieš „šviesoforo sistemą“, šiuo metu galiojančią Jungtinėje Karalystėje.

Iš pradžių Europos Komisija buvo pasiūliusi griežtą privalomą schemą, pagal kurią pakuotės priekinėje pusėje turėtų būti pateikiama informacija apie penkias sudedamąsias: energiją, druską, cukrų, riebalus ir sočiuosius riebalus. Pirminiame tekste taip pat buvo siūloma patvirtinti papildomas – savanoriškas arba privalomas – nacionalines schemas, tačiau Parlamentas pasiūlymą atmetė.

Portalo „EurActiv“ duomenimis, Ministrų taryba siūlys vietoj nacionalinių schemų suteikti maisto gamintojams teisę be ES reikalaujamo ženklinimo dar naudoti papildomas nuosavas ženklinimo schemas. Tokios schemos turėtų atitikti nustatytus bendrus reikalavimus, pavyzdžiui, ženklinimas turėtų neklaidinti vartotojo, tačiau joms nereikėtų atskiro ES pritarimo.

Be to, Taryba ketina palikti operatoriams galimybę rinktis, ar jie tokią informaciją pateikia priekinėje, ar nugarinėje pakuotės pusėje.

Visi šie sprendimai būtų palankūs maisto pramonės atstovams, tačiau papiktintų vartotojų teises ginančias organizacijas, jau seniai siekiančias, kad vartotojai svarbiausią informaciją apie produktą galėtų gauti jau iš pirmo žvilgsnio.

Pirminiame Komisijos pasiūlyme nebuvo kalbama apie nanotechnologijas, tačiau Parlamentas balsavo už maisto, turinčio nanodalelių, privalomą ženklinimą. Tikimasi, kad šį europarlamentarų sprendimą palaikys ir Ministrų taryba.

Be to, europarlamentarai reikalauja priekinėje pakuotės etiketėje privalomai nurodyti, jei produkte yra apetitą didinančių medžiagų, pavyzdžiui, saldiklių.

Šiuo metu kilmės šalį nurodyti nėra privaloma, išskyrus tuos atvejus, kai, to nepadarius, bus suklaidintas vartotojas. Privaloma ženklinti tik jautieną. Tačiau Parlamentas siekia, kad kilmės šalis būtų nurodoma ant visų žuvies, paukštienos ir pieno produktų. Taryba yra nusiteikusi palikti galioti dabartines taisykles, tačiau siūlo Komisijai per trejus metus išnagrinėti, ar toks ženklinimas turėtų būti įvestas.

Netrukus naujai parengta ataskaita bus pristatyta Parlamente antrajam nagrinėjimui. EP pareigūnai teigia, kad, norint pasiekti galutinį susitarimą su Taryba, reikės daug kompromisų, o ypač pačiame Parlamente, kurio frakcijų nuomonės labai skiriasi.