DELFI TV konferencijoje apsilankiusi A. Širinskienė nesiryžo vertinti, ar tikrai nebus spėta grįžti prie Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų dar šią sesiją, kuri baigiasi 22 d.

„Dabar yra tokia stadija, kad konservatorių, socialdemokratų ir liberalų parašais yra paprašyta padaryti ekspertinį vertinimą bei paskelbtas konkursas ekspertų paslaugoms įgyti. Kai gausime ekspertų vertinimus ir galėsime vertinti, spėjame ar ne. Sesija juk baigiasi 22 d. Manau, kad visi 57 Seimo nariai, kurie pasirašė pirminį įstatymo paketą, turėto tokį patį siekį – įstatymą reikia keisti iki jo įsigaliojimo. Jei tai nepavyksta iki įsigaliojimo, jis bus pakeistas po įsigaliojimo. Veikiausiai tai tik 2-3 mėnesių skirtumas“, - sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė.

Paklausta, kaip vertina LVŽS vadovo nuomonės pokyčius dėl embrionų šaldymo, A. Širinskienė užsiminė apie informacijos trūkumą.„Aš laikausi tos pačios nuomonės kaip p. Ramūnas Karbauskis. Ką parodė ta aštri diskusija, visuomenę pasiekė gana vienašališka informacija. Man asmeniškai buvo labai keista, tikrinau savo pašto dėžutę, tačiau gydytojai, kurie palankiai vertino embrionų šaldymą, per visą laiką man neparašė man nė vieno laiško. Tuo metu iš kitaip manančių gavau daug laiškų.

Kai visuomenėje nėra informacijos ir kyla ne visai pagrįsta panika, yra teisinga ir tikslinga įsiklausyti į visuomenės nerimą ir kuriam laikui leisti abu būdus. Tą ir atspindi R. Karbauskio pataisa“, - sakė ji.

„Mes taip pat pasakome, kad neleisime embrionų naikinti, saugodami jų gyvybę. Manau, kad rytoj bus padarytas dar vienas žingsnis – pasakysime, kad šaldyti embrionai greičiausiai turėtų atitekti kitoms šeimoms kaip donuoti embrionai. Tai būtų teisinga embrionų ir nevaisingų šeimų, neturinčių savo lytinių ląstelių ir negalinčių sukurti embrionų, atžvilgiu“, - įsitikinusi A. Širinskienė.

Parlamentarės teigimu, tokia sistema yra taikoma „praktiškai daug kur Europoje“. Ji taip pat neatsisako minčių toliau kalbėti apie kiaušialąsčių šaldymą, nors šią procedūrą sukritikavo absoliuti dauguma šalies medikų.