Italijos nacionaliniam istorinio ir kultūrinio paveldo komitetui vadovaujantis Silvano Vincetis pernai paskelbė radęs Lisos Gherardini, kuri pozavo Mona Lizos portretui, palaikus.

Jis sako, kad naujausi tyrimai parodė – portretui pozavo ne tik Gherardini.

„Po ypač kruopštaus tyrimo, kuriame derinome istorinius metodus su pažangiausiomis technologijomis, pagaliau galime įminti mįslę – Mona Lizos tapatybės mįslę. Yra daug teorijų, na o iš tiesų da Vinčiui pozavo du modeliai.Pirmas modelis buvo Lisa Gherardini, žinoma kaip Mona Lisa del Giocondo. Antras – Gian Giacomo Caprotti, žinoma kaip Salai. Pašvietus infraraudonaisiais spinduliais matyti neginčijamas įrodymas – pirmame paveikslo sluoksnyje Mona Liza nesišypso, ji atrodo melancholiška ir liūdna.

Vincetis teigė, kad jo komanda ilgai rinko įrodymus, lygino kiekvieną Gian Giacomo Caprotti portreto bruožą su „Mona Lizos“ bruožais.

Galiausiai tiek vyriško, tiek moteriško modelio pasirinkimas atitinka d avinčio interesus.

Archeologai atvėrė Giocondo šeimos kriptą Florencijos bažnyčioje, atliko DNR tyrimą, siekdami patvirtinti moters, paskutines gyvenimo dienas praleidusios Florencijos vienuolyne, tapatybę.
Rasta daug palaikų, galiausiai rasti kaulai iš 16 amžiaus, kai gyveno Gherardini ir buvo nutapyta Mona Liza.