Iš pradžių rinktinė, vykdžiusi ir dalį viešosios policijos funkcijų, svarbių liudininkų apsaugą, vėliau išsigrynino savo veiklą bei tapo tikru Nepriklausomos Lietuvos policijos antiteroristiniu operacijų padaliniu.

Rinktinės „Aras“ pagrindiniai uždaviniai – organizuoti, valdyti ir vykdyti antiteroristines ir įkaitų išlaisvinimo operacijas Lietuvoje, ypatingais atvejais – ir už Lietuvos Respublikos ribų. „Aro“ pareigūnai taip pat atlieka paiešką ir neutralizuoja aptiktus savadarbius sprogstamuosius užtaisus ir sprogmenis, sulaiko pavojingus ginkluotus nusikaltėlius.

Krizinėms situacijoms suvaldyti yra parengta ir veikia profesionali „Aro“ derybininkų grupė. Rinktinė taip pat yra atsakinga už informacijos apie galimas terorizmo grėsmes rinkimą ir analizę.

Ilgametis rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas sako, kad viena sudėtingiausių ir pavojingiausių tarnybai priskiriamų užduočių – įkaitų vadavimas. Tokių situacijų per nepriklausomos Lietuvos laikotarpį yra pasitaikiusi ne viena ir visos kitos panašios krizinės situacijos dėka didelio pareigūnų profesionalumo buvo suvaldytos.

Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai kartu vykdo pratybas su Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų padaliniais ir kitų šalių specialiosiomis pajėgomis. Nuo 2004-ųjų rinktinė „Aras“ priklauso Europos Sąjungos antiteroristinius padalinius vienijančiai organizacijai ATLAS.

Šiuo metu organizacijos ATLAS nariai gali ne tik tarpusavyje keistis svarbia informacija, bet ir vieni kitiems suteikti pagalbą realiose kovinėse operacijose Europos Sąjungos erdvėje.