Žinomas Italijos virtuvės šefas Massimo Bottura drauge su Davidu Hertzu iš Brazilijos ir dar maždaug 40 kitų kolegų iš viso pasaulio prisidėjo prie iniciatyvos „RefettoRio Gastromotiva“, kurios tikslas kasdien patiekti apie 70 vakarienių tiems, kurie stokoja.

Uosdamas nuo savo bulvių sriubos kylantį garą M. Bottura aiškino, kad jis pasirinko puikius žolelių pagardus, ir kad jam tai nėra paprastas sriubos virimas. Pasak jo, esmė slypi kūrybiškume ir patirtyje, mat kasdien tenka sudaryti rafinuotą meniu iš netikėtų ingredientų.

M. Bottura ir D. Hertzas sako norintys, kad ši iniciatyva būtų pakartota ateityje visuose miestuose, kurie priims Olimpines žaidynes. Jie tikisi, kad tai taps judėjimu, kuriuo bus siekiama ne tik kovoti su maisto švaistymu ir pamaitinti alkstančius žmones, bet ir suteikti profesinį mokymą būsimiems virėjams, kepėjams ir padavėjams.

„RefettoRio“ dirba bendradarbiaujant su keliomis vietos organizacijomis, kurios registruoja gatvėse ar pašiūrėse gyvenančius žmones, ir ragina juos dalyvauti šioje iniciatyvoje.

Viena jų – transseksualė Daniela Faria, kuri praėjusią savaitę atvykusi į „RefettoRio“ buvo nusiteikusi skeptiškai, tačiau galiausiai sulaukė pasiūlymo dirbti pagalbine darbuotoja.

Šis projektas paremtas „Refettorio Ambrosiano“ idėja, kurią pernai metais sugalvojo du šefai per Italijoje vykusią parodą „Milan Expo“. Jis bus tęsiamas po Olimpiados ir Parolimpinių žaidynių. Dienomis šios patalpos bus naudojamos komerciniais tikslais, kad būtų gauta parama nemokamam stokojančiųjų maitinimui.