Kol vieni kuria neįtikėtinus technikos stebuklus ir pažangias technologijas, kiti tuo pačiu metu bando suvaldyti ne tokią gražią šios elektronizacijos pusę. Spėjama, jog pasaulyje per metus išmetama apie 60 milijonų tonų elektronikos atliekų ir šie skaičiai sparčiai auga. Kas atsitiktų, jei šių atliekų netvarkytume? Kiekvienais metais visame pasaulyje išdygtų 11 Gizos piramidžių, tik šios būtų iš sveikatai pavojingų kompiuterių, televizorių ar skalbimo mašinų dalių atliekų.

Susimąstyti apie elektroninių prietaisų daromą žalą svarbu ne tik tada, kai nusprendėte senu prietaisu atsikratyti. JAV Aplinkos Apsaugos Agentūros organizuojama FEC („Federal Electronic Challenge“) programa šalyje skatina ne tik šimtaprocentinį nebenaudojamų prietaisų perdirbimą, bet ir energiją tausojančios įrangos diegimą, pavyzdžiui, visi naudojami prietaisai privalo turėti „Energy Star“ ženklą, pažymintį energijos efektyvumą ir taupymą. Šioje grandinėje svarbi kiekvienos institucijos, įmonės ir vartotojo atsakomybė.

Šiandien Lietuvoje surenkama ir perdirbama tik 40 procentų visų išmetamų elektronikos atliekų. Net jei spaudoje sušmėžuojanti informacija apie atsakingą vartojimą ir gamtos puoselėjimą priverčia susimąstyti, reikia pripažinti, jog nedaugelis imasi veiksmų. Visgi, šiuolaikinės kartos įpročius keičiančios technologijos gali pasitarnauti ir aplinkosaugos srityje. Kaip? Apie tai plačiau „Login“ konferencijoje.