Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre Rukloje Lietuvos kariai mokosi dirbti su sistema GROM. Pratybų metu kariai treniruojasi, kaip elgtis su GROM kompiuterinėmis simuliacinėmis sistemomis, kurios palengvina karių parengimo procesą ir mažina parengimo kaštus. Mokymus baigę kariai, grįžę į savo dalinius, vėliau patys organizuos GROM mokymus daliniuose esantiems kariams.

Instruktorius iš Lenkijos kariams parenka simuliacines situacijas – karys šalmo stikle mato vaizdus, kurie itin artimi realybei.

Nusitaikius karys atlenkia specialią rankenėlę – tuomet azoto kapsulė atšaldo raketą, nes GROM sistema reaguoja į orlaivių variklių skleidžiama šilumą. Užfiksavus taikinį spaudžiamas paleidimo gaidukas. Nuo tada, kai atlenkiama šaldymo rankenėlė iki šūvio turi praeiti nuo 1,5 iki 30 sek.
“Tam, kad atlikti pirmąjį kovinį šaudymą, kad atlikti pirmą kovinį šūvį, teoriškai, bent jau Lenkijos atstovai sako, reikia atlikti bent 200 šūvių su klasės treniruokliu. Be to, bus ir lauko treniruokliai“, - sako Juozo Lukšos mokymo centro Ginklų ir amunicijos poskyrio viršininkas Andrius Sujeta.
Ketvirtadienis buvo ketvirtoji diena, kai kariai pratinasi prie GROM technikos. Penktadienį laukia nedidelis egzaminas.
„Aišku, pirmą dieną buvo sunkiau, bet dabar perpratus sistemą suprato, kada reikia į taikinį šauti – atskrendantį, nuskrendantį, stovinį. Kuo toliau, tuo geriau – 200 treniruočių šūvių nustatyta ne be reikalo. Mes treniruojamės nuo pirmadienio – penktadienį laukia nedidelis testas. Geriausiai taikytis į nuskrendantį taikinį – tuomet karys bus vertinamas teigiamai ir gaus sertifikatą“, - sako A. Sujeta.