Tarp eksponatų, išrikiuotų lietingame Pentagono kieme, buvo eksperimentinio lėktuvo modelis, vaidinamas „X plane“ – jis gali kilti ir leistis vertikaliai ir tuomet įjungti skridimo dideliu greičiu pirmyn pavarą.

„Tai sparnų ašis, jie tampa vertikalūs ir pakelia lėktuvą tiesiai nuo žemės. Jis gali kyboti, o tada lėtai pradėti skristi į priekį, Jis gali skristi ir atgal“, - sakė „Aurora“ projektų inžinierius Danas Cottrellis.

Sumažinto lėktuvo modelio bandomasis skrydis kovo mėnesį buvo sėkmingas. „Aurora“ tikslas yra per dvejus metus pagaminti natūralaus dydžio, maždaug 5,4 tūkst. kg sveriantį lėktuvą su 18 m bendro ilgio sparnais.

Tuo tarpu „Squad X“ yra programa, kuri kariuomenės sausumos būrį aprūpina įrankiais, padedančiais kovoti ne tik fiziniame pasaulyje, bet ir įveikti elektromagnetinių ir kibernetinių šaltinių grėsmes.

„Daugelyje vietovių, tarkime, Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose su „Islamo valstybe“, pastebimos tendencijos naudoti tokius daiktus kaip bepiločiai skraidymo aparatai, kurie per savo operacijas daro įtaką elektromagnetinėms bangoms. Mes naudojame daug ryšio prietaisų ir jie yra iš kibernetinės pusės pažeidžiami. Taip gali elgtis mūsų priešai ir tai yra potencialios grėsmės. Taigi mes galime ieškoti būdų, kaip įveikti potencialias grėsmes įvairiose sferose“, - sakė DARPA „Squad X“ programos vadovas, majoras Christopheris Orlowskis.

Ši ranka yra pavadinta pagal „Star Wars“ („Žvaigždžių karų“) personažą Luką Skaivokerį ir gali atlikti daug judesių vienu metu – tai milžiniškas pranašumas prieš metalinį kablį, kuris šiuo metu naudojamas vietoj prarastos rankos.

Vietnamo karo veteranas Fredas Downsas, kuris rankos neteko per minos sprogimą, pademonstravo, kaip jis gali valdyti protezą judindamas elektrodus, pritaisytus prie batų.

Šie elektrodai siunčia signalus į kompiuterio procesorių rankoje, kuri, pasitelkdama jutiklius ir jungiklius, gali atlikti iki dešimties specifinių judesių.

Robotizuota ranka prie amputuotos rankos kaulo tvirtinama per metalinį strypelį.