Dar šeštadienį amerikiečių, britų ir lenkų kariai slapta atvyko ir pasislėpė keliuose taškuose Lietuvos pasienyje su Lenkija, taip ruošdamiesi operacijai, skirtai išvalyti Suvalkų koridorių nuo jį okupavusių pajėgų.

Ankstų sekmadienio rytą jie ir Lietuvos kariai savanoriai iš pasalų smogė tris transporto mazgus užėmusioms pajėgoms.

Suvalkų koridoriumi vadinamas maždaug 100 kilometrų pločio Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruožas, iš Vakarų besiribojantis su Karaliaučiaus sritimi, o iš Rytų – su Baltarusija.

Konflikto atveju Suvalkų koridoriaus užgrobimas užtvertų NATO sąjungininkams sausumos kelią iki Baltijos šalių, todėl ši vietovė yra viena pirmųjų vietų, kur pirštu beda ekspertai, ieškodami galimo NATO karo su Rusija židinių.

Pratybose Aljanso pajėgoms ruožą pavyko išlaisvinti - perėmus pagrindines sankryžas, per jas po kelių valandų jau važiavo iš Lenkijos atvykę NATO kariai.

Transporto priemonių kolona, kurioje važiavo 1,5 tūkst. karių, vyko į Alytų pasipildyti atsargų. Vėliau ji važiavo į vidurio Lietuvą, kur prisijungė prie ten esančių Aljanso karių ir kartu sieks atremti iš vakarinės šalies dalies į Vilnių žygiuojančius priešininkus Kėdainių – Jonavos ruože.

Tarptautinė operacija Suvalkų koridoriuje vyko pirmą kartą, taip iliustruojamas po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ženkliai išaugęs NATO dėmesys Baltijos šalims.