JAV oro pajėgų generolo majoro Matthew Islerio teigimu, vis tik vyriausybės pajėgoms tenka susidurti su būtinybe dalyvauti itin nelengvose kovose dėl miesto kontrolės, tačiau jos šią kovą būtinai laimės.

Kaip teigia M. Isleris, „Islamo valstybės“ kovinių operacijų lyderiai ir užsienio kovotojai traukiasi iš mūšio lauko, palikdami vietinius kovotojus gintis nuo Irako pajėgų savarankiškai.

Nors „Islamo kovotojų“ gretos kur kas kuklesnės, vis tik šios pajėgos aršiai priešinasi ir stengiasi visomis išgalėmis neužleisti paskutinių reikšmingų savo pozicijų.

„Manau, jie suvokia, kad negali būti ateities, kurioje jie liktų vakarinėje Mosulo dalyje. Žaidimas baigėsi. Jie pralaimėjo šią kovą ir dabar tik atidėlioja baigtį“, - sakė generolas.

Daug „Islamo valstybės“ kovinių operacijų lyderių buvo nužudyta dar prieš Irako kovinėms pajėgoms pradėjus atakuoti vakarinę miesto dalį. Kažin ar liko abejojančiųjų, kad Irako saugumo pajėgos galiausiai susidoros su „Islamo valstybės“ kovotojais.

Koalicijos rengti antpuoliai iš oro ruošiantis atakai vakarinėje miesto dalyje reikšmingai prisidėjo prie kovos rezultatų.

Nors „Islamo valstybės“ automobilinės bombos vis dar kelia rimtą pavojų, anot M. Islerio, šiuo metu taikinį pasiekia mažiau nei viena iš 10.

Nors ant nuo sprogimų aerodromą saugančio atitvaro vis dar likęs užrašas „Kalifato valstybė išliks“, ši riba jau buvo peržengta. Neseniai šalia amerikiečių bazės atsirado štai toks grafitis: „Sugrąžinkime Irakui didybę“.