Pardavėjai teisinasi, jog citrinos taip drastiškai pabrango, nes tokiomis kainomis jas iš Argentinos tiekia tiekėjai, o šioje šalyje šiųmetis citrinų derlius – labai prastas.

„Suprantama, kad artėjant peršalimo ligų sezonui, tokia citrinų kaina tikrai nelabai džiugina. Tačiau tokia jau ta rinka. Citrinų paklausa didžiulė, o pasiūla sumažėjo. Šie vaisiai į Lietuvą tiekiami beveik tik iš Argentinos. Tiekėjai tikino, kad šiųmečiam derliui ypač pakenkė prasti orai ir kenkėjai, todėl jis yra gerokai mažesnis nei įprasta, tad ir kaina taip šoktelėjo“, – aiškino prekybos centrus „Maxima“ valdančios bendrovės komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Ji nedrįso prognozuoti, ar citrinų kaina gali mažėti, o jei taip, tai kada. „Kol kas yra daugiau galimybių, jog kaina dar kils. Bent jau tų citrinų, kurios importuojamos iš Argentinos. Mes ieškome naujų rinkų, bandysime citrinų atsivežti iš Pietų Afrikos, tačiau tai labai greitai nepavyks, be to, ir kaina nebus žymiai mažesnė, gal litu ar dviem“, – neslėpė R. Saulytė.

Prekybos tinklo „Iki", kurio prekybos centruose citrinų kilogramas taip pat kainuoja 9,99 lito, Viešųjų ryšių departamento vadovo Andriaus Petraičio teigimu, šie vaisiai į prekybos tinklo parduotuves atkeliauja iš Argentinos bei Pietų Afrikos.

„Kaip teigia citrinų tiekėjai, vaisių kainos augimui šiemet įtakos turėjo dėl prasto derliaus rinkoje susidaręs citrinų kiekio trūkumas, todėl vaisių neužtenka pasiūlyti eksportui. Rugsėjo viduryje naujas citrinų derlius turėtų pasirodyti Turkijoje. Šio derliaus citrinų kaina priklausys nuo paties derliaus bei sezono, tačiau tikimės, kad citrinų kaina mažės“, – vylėsi A. Petraitis.

Jo žodžiais, spalį naujas citrusinių vaisių derlius prasidės Ispanijoje, Italijoje bei Graikijoje, bet kokia bus jo kaina – kol kas sudėtinga prognozuoti.

Vaisiai, prekybos centras, maxima
„Kainos tendencija bus aiškesnė, kai prasidės naujas sezonas. Manome, jog kainai didžiausios įtakos turės tai, kiek sėkmingas bus derlius. Tikimės, kad naujo citrusinių vaisių derliaus kainos nebus didesnės nei pernai“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, citrusiniai vaisiai populiaresni būna atšalus orams – spalio mėnesį. „Šiuo metu labiau perkamos yra citrinos, nes žmonės jas dažnai naudoja įvairiems patiekalas gardinti, salotoms bei arbatai. Tad citrinų pardavimų mažėjimo tendencijų, nors vaisiai ir pabrango, nepastebime“, – tikino A. Petraitis.

R. Saulytės teigimu, kol kas sunku vertinti, ar sumažėjo žymiai pabrangusių citrinų pardavimai. „Gali būti,kad pardavimai sumažės, nes citrina nėra tas vaisius, kuris būtų populiariausias tarp lietuvių. Lietuvoje vaisius numeris vienas yra bananai“, – tvirtino R. Saulytė.

Ji vardijo, jog, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet kiti citrusiniai vaisiai atpigo: apelsinai – 8 proc., greipfrutai ir mandarinai – apie 10 proc. „Taip yra todėl, kad šie vaisiai importuojami iš kitų šalių, o ne Argentinos, ir jų naujas derlius, matyt, nėra prastas“, – svarstė R. Saulytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (695)