Europos rinkos priežiūros tarnybos susilaukė kritikos už tai, kad leido Roma naudoti mokesčių mokėtojų pinigus išgelbėti du nedidelius šalies bankus – „Veneto Banca“ ir „Banca Popolare di Vicenza“. Toks sprendimas Italijos mokesčių mokėtojams gali kainuoti iki 17 mlrd. eurų.

„Atsižvelgiant į pastaruosius įvykius, mums reikia atidžiai įvertinti, ar mūsų turimos priemonės yra pakankamos, ar jos yra efektyvios ar galime padaryti daugiau“, – prieš euro zonos šalių finansų ministrų susitikimą sakė W. Schaeuble.

Jis apgailestavo, kad egzistuoja skirtumas tarp nacionalinių taisyklių ir gerokai griežtesnių Europos taisyklių, kurios taikomos tik stambiausiems euro zonos bankams.

„Privalome diskutuoti apie tai, kaip galime pakeisti tai ateityje“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę Briuselis taip pat pritarė dar vieno finansinių bėdų turinčio Italijos banko – „Monte dei Paschi di Siena“ – gelbėjimui, kainuosiančiam 5,4 mlrd. eurų.

Kritikai sako, kad tokie sprendimai prieštarauja ES taisyklėms, kuriomis siekiama apsaugoti mokesčių mokėtojus, kad šiem nereikėtų mokėti už bankų klaidas.

„Mums reikia situacijos, kai visi laikosi taisyklių“, – anksčiau yra sakęs Austrijos finansų ministras Hansas Joergas Schellingas (Hansas Jorgas Šelingas).

Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas (Jerunas Deiselblumas) sakė, kad euro zona pateiks naujų pasiūlymų dėl ES bankų sąjungos iki metų pabaigos.

„Italijoje yra rimtų problemų, ir mes privalome užtikrinti, kad tokio tipo problemos nepasikartos ateityje“, – sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją