Už tai pirmadienį balsavo 5, prieš- 5, susilaikė 4 VRK nariai. VRK pasisakė, kad siūlymas neatitinka Konstitucijai. Šis VRK sprendimas dar galės būti apskundžiamas teismui.

Referendumo dėl lito iniciatyvinė grupė į VRK buvo pristačiusi galutinį sprendimo tekstą, kuris turėjo būti teikiamas privalomajam referendumui. Kovo 24-ąją referendumo iniciatyvinė grupė pateikė VRK prašymą įregistruoti iniciatyvą, kad prieš numatomą euro įvedimą būtų surengtas referendumas ir galutinis sprendimas dėl šio tautai ir valstybei svarbaus klausimo būtų priimtas piliečių referendume, kaip tai numato Konstitucija.

„Mes nesame prieš narystę, labai daug Europos šalių neįsiveda euro. Švedija, Danija, mūsų kaimynė Lenkija, Anglija. Nereikia demagogiškai kalbėti apie kažkokį pseudo išstojimą iš ES. Prašome, remiantis Lietuvos Respublikos referendumo įstatymu, registruoti iniciatyvinę grupę ir išduoti parašų rinkimo lapus“, - kalbėjo iniciatyvinės grupės narys Gintaras Jonas Aleknavičius.

„Mes Lietuvoje nesakome, kad apskritai nebus įvestas euras. Mes norime, kad prieš įvedant būtų pasiruošusi mūsų tauta ir ji dėl to apsispręstų referendume. Jūs nerasite žodžio, kad referendumas yra prieš eurą, referendumas rengiamas tam, kad tauta apsispręstų“, - sakė Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka.

Anot referendumo iniciatorių, teisė pasinaudoti referendumu yra įtvirtinta Konstitucijoje.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas dėl šio klausimo iniciatyvinės grupės nariams siūlė padaryti pertrauką, tačiau pastarieji to atsisakė.

Referendumo iniciatoriai, suderinę su Teisės departamentu prie Seimo kanceliarijos, referendumui teikė sprendimus priimti „Lietuvos Respublikos Konstitucijos 125 straipsnio ir Lietuvos Respublikos Konstitucinio akto „Dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje“ pakeitimo įstatymą“. Įstatymo projekte nustatyta, kad Lietuvos nacionalinis piniginis vienetas yra litas ir kad nacionalinio piniginio vieneto galima atsisakyti tik privalomuoju referendumu.

Referendumo įstatymas nustato, kad referendumo iniciatyvinei grupei pateikus galutinį sprendimo tekstą VRK ne vėliau kaip per 15 dienų privalo ją įregistruoti, pateikti jai parašų rinkimo lapus.

Referendumui teikto įstatymo projektas numatė galimybę, kad šalia lito atsiskaitymams gali būti naudojami ir kiti piniginiai vienetai, jei tą nustato tarptautinės sutartys.

Lietuva eurą planuoja įsivesti nuo 2015 m. sausio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (667)