Paieškos internete sprendimų įmonė „SearchNode“ buvo įkurta 2012 m., o elektroninę parduotuvę valdanti mažoji bendrija „Get Power“ - šiemet, abiejuose jų vienuoliktokas A. Bakšys užima atsakingas pareigas.

„Elektroninės parduotuvės GetPower.lt bendrovės vadovė oficialiai yra mano močiutė, pats perimsiu įmonę, kai sueis 18 metų, - sako jaunasis verslininkas. - „SearchNode" šiuo metu vadovauja vienas komandos narių, bet, jeigu pavyks įstatymuose rasti galimybę, netrukus direktoriumi tapsiu aš, jeigu nepavyks, tuomet liksiu komercijos vadovu.“

Taip apie iš dalies sukurtų įmonių planus pasakoja 17-metis moksleivis, pradėjęs domėtis verslu nuo 13 metų. Pirmieji jo verslo bandymai buvo aksesuarų įsigijimai internetu ir prekyba jais per skelbimų tinklalapius.

Jaunuolis pasakoja, jog per vienas Kalėdas prekyba jam pavyko itin sėkmingai, todėl A. Bakšys nusprendė, kad verslu ir interneto galimybėmis verta pasidomėti daugiau. Anot jo, tuomet prasidėjo metas, kai grįžęs iš mokyklos jis internete ieškojo galimų veiklos sričių.

„Vaikystėje tėvai ribodavo laiką prie kompiuterio. Žaidžiau ir kompiuterinius žaidimus, bet ir skaitydavau, kas man būdavo įdomu. Pamenu, kai prie kompiuterio padarydavau kažką įprasto man, mama visada žavėdavosi ir sakydavo, koks aš jau protingas ir kaip moku elgtis su kompiuteriu. Nors mintyse visada galvodavau: ne, mama, dar labai labai daug kur turiu tobulėti ir daug ko mokytis su tuo kompiuteriu“, - pirmuosius žingsnius verslo link prisimena jis.

Palaipsniui, A. Bakšys apie verslą pradėjo kalbėtis su draugais, o galiausiai pokalbiai ir prekybos aksesuarais patirtis tapo elektronine parduotuve: jo draugas sukūrė e-parduotuvės platformą, o nusipirkę daugiau prekių, jaunuoliai ėmėsi prekybos internete.

„Kuriant savo e-parduotuvę su komandos nariais sudėjome savo santaupas", - iš kur gavo reikalingas lėšas paaiškino A. Bakšys.

Įgiję patirties jaunuoliai nusprendė į verslą žiūrėti plačiau, taip kilo ir antroji verslo idėja: siūlyti paieškos sprendimus. Galiausiai abu sumanymai virto įmonėmis.

Po savarankiškų studijų į universitetą netraukia

Paklaustas, ką planuoja veikti baigęs mokyklą, A. Bakšys atvirauja, jog savo verslų nepaliks ir ketina toliau tęsti jį dominančią veiklą.

„Mokausi kiekvieną dieną ir dabar, internete apstu informacijos apie verslą, jo plėtojimą bei reikalingus dalykus asmeniniam tobulėjimui. Internete vis greičiau plinta virtualūs universitetai bei savarankiško mokymosi vietos, - paklaustas apie planus studijuoti universitete pasakoja jis. - Manau, kad dėl diplomo mokytis bus galima bet kada, tad greičiausiai baigęs mokyklą kelerius metus universitete nestudijuosiu.“

Jis mano, jog kalbant ne apie fundamentaliuosius mokslus, internetu mokytis yra naudingiau, nes žinios – šviežesnės.

„Galbūt išpildžius visus planus pavyks išvažiuoti plėsti bendroves į užsienį“, - svarsto jis.

Pasak jaunuolio, jis norėtų pradėtus verslus pritaikyti tokio didmiesčio kaip Londonas ar specializuoto regiono kaip Silicio slėnis poreikiams.

Aplinkinių reakcijos: trijų rūšių

Kalbėdamas apie savo kasdienybę, A. Bakšys prisipažįsta, jog dabar jaučiasi šiek tiek per anksti suaugęs, nors iš aplinkinių sulaukia įvairių reakcijų: vieni pagiria ir žavisi, stengiasi padėti, kiti į amžių apskritai nereaguoja, o treti jaunystę vertina kaip trūkumą.

„Dažniausiai tenka susidurti su žmonėmis, kurie pagiria, bei stengiasi padėti. Verslo pasaulyje dauguma vadovų yra geranoriški, tad įsitikinau, kad Lietuva - puiki šalis pradėti ir plėtoti verslui“, - mano jis.

Pasak jo, bendraamžiai verslumą vertina kiek kitaip, nei suaugusieji.

„Dažnai mano amžiaus žmonės galvoja, kad verslas yra kažkokių reikaliukų "prasukimas", o jei jau turi įmonę, tai esi turtuolis. Šis jaunimo požiūris mane labai stebina, bet rodo, kad žmonėms trūksta bazinių žinių, - svarsto A. Bakšys. - Antra vertus, mano du kolegos, su kuriais kartu dirbame, taip pat yra 17-18 metų moksleiviai ir labai didžiuojuosi savo komanda. Vaikinai turi tiesiog puikias žinias ir intelektą. Tad Lietuvoje, nors ir nedaug, bet turime jaunimo, kuris užsiima verslu.“

Laisvalaikio - minimaliai

Jaunuolis atvirauja, kad laisvalaikio turi nedaug, o didžiąją jo dalį skiria šeimai, draugams ir mokymuisi.

„Suderinti darbą ir mokslą nėra lengva. Šiek tiek nukenčia ir mokyklos lankomumas, ir pažymiai, bet visada stengiuosi, gerai sutariu su mokytojais. Dabar esu 11-toje klasėje ir metų pabaigoje nelaukia egzaminai, tad verslui skiriu pirmąją vietą, nors tėvams ir mokytojams tai labai nepatinka“, - teigia A. Bakšys.

Jis vardija, jog dėl užimtos dienotvarkės mažai laiko pavyksta skirti ne tik draugams ir artimiesiems, laiko nepakanka ir pomėgiams, pavyzdžiui, sportui.

„Sunkiau rasti laiko nueiti į sporto salę ar dažniau lankyti jogos užsiėmimus. Tad tik kartais vakarais pamedituoju arba bėgioju“, - apibendrina jaunuolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją