"Švyturio" vadovybė tokį šio akcininko poelgį iš pradžių įvertino kaip šantažą trokštant pasipelnyti ir net svarstė galimybę kreiptis į teisėtvarkos institucijas, tačiau vertybinių popierių rinkos specialistai mano, kad šis akcininkas siekė savo tikslų, nepažeisdamas įstatymų normų.

Praėjusią savaitę "Švyturio" generalinis direktorius Tomas Kučinskas gavo faksu atsiųstą pranešimą, kuriame anonimas 80 turimų bendrovės akcijų įvertino 200 tūkst. litų ir siūlė jas pirkti.

Pernai už vieną 10 litų nominalo "Švyturio" akciją "Carlsberg" mokėjo po 106 litus. Danijos alaus koncernas dabar valdo 57 proc. įmonės akcijų.

Vėliau 20,6 proc. "Švyturio" akcijų įsigijo Danijos investicijų fondas, 19,9 proc. - Europos rekonstrukcijos ir vystymo bankas, pavieniai asmenys valdo 1,8 proc. akcijų. Anonimas akcininkas pagrasino parduoti savo akcijas ir taip sutrukdyti įmonei pakeisti savo statusą. Uždarąją akcinę bendrovę galima steigti, kai akcininkų skaičius neviršija 50.

"Švyturiui" atsisakius pirkti akcijas už siūlomą kainą, anonimas padarė, ką žadėjo. Praėjusią savaitę vykusiame akcininkų susirinkime pritarta įmonės reorganizavimo į uždarąją akcinę bendrovę projektui, bet jo įgyvendinti kol kas neįmanoma. Anonimui pardavus savo akcijas, "Švyturio" savininkų skaičius padidėjo nuo 46 iki 91.

Šiuo metu "Švyturys" negalvoja apie investicijas iš šalies, kurių gavimą palengvintų atvirosios akcinės bendrovės statusas. Be to, toks statusas susijęs su papildomomis juridinėmis procedūromis ir išlaidomis, skleidžiant informaciją apie įvykius. Jų nebūtų, įmonei tapus uždarąja akcine bendrove.

Anoniminio prekeivio akcijomis veiksmus "Švyturio" vadovybė vertina kaip subtilų šantažą ir teigia, jog akcininkų skaičiaus padidėjimas jokios įtakos įmonės valdymui negali turėti.

"Lietuvos ryto" duomenimis, pusšimtį "Švyturio" akcijų įvairiems asmenims pardavė vienas pakankamai aktyvus šalies vertybinių popierių rinkos dalyvis iš Vilniaus. Šią operaciją jam padėjo įgyvendinti Vilniuje įsikūrusi finansų maklerio įmonė "Finasta".

"Finastos" direktorius Darius Šulnys vilniečio veiksmų nesiryžo įvardyti kaip šantažo: "Šį žmogų galima pavadinti profesionalu, įdėmiai stebinčiu procesus vertybinių popierių rinkoje. Su savo akcijomis jis gali elgtis kaip nori".