DELFI žiniomis, minėtas sporto klubas yra „Impuls“. 

Kaip nurodo Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI), sudariusi sutartis su treneriais, įmonė bandė slėpti darbo santykius ir išvengti mokesčių. Sukūrusi tokią schemą, kai sporto klube dirbo ne darbuotojai, o neva verslą vykdė keliasdešimt trenerių, įmonė bandė išvengti gyventojų pajamų mokesčio, pridėtinės vertės mokesčio, valstybinio socialinio draudimo įmokų ir kt. Iš viso įmonei papildomai apskaičiuota beveik 56 tūkst. eurų (~195 tūkst. Lt) nesumokėtų mokesčių.

Nurodoma, kad bendrovė sudarė keliasdešimt darbo sutarčių su bendrovės darbuotojais ir skyrė jiems salės prižiūrėtojų pareigas. Darbuotojų pareiginėse instrukcijose numatytas darbas sporto ir pramogų klubuose, kokybiškų ir profesionalių paslaugų treniruoklių salėje teikimas, sporto inventoriaus ir įrangos priežiūra. Ten pat numatytos ir trenerių paslaugos, kurias darbuotojai jau teikė įsigiję verslo liudijimus. Tokia individuali trenerių veikla buvo organizuojama laikantis ilgalaikės bendradarbiavimo sutarties. Pagal šią sutartį bendrovė treniruoklių salės prižiūrėtojams, turintiems verslo liudijimus trenerių veiklai, išnuomojo treniruoklių salę (įskaitant pagalbines patalpas - persirengimo kambarius), kurioje tam tikru iš anksto suderintu laiku neva partneriai teikė individualių treniruočių paslaugas savo klientams.

Praėjus metams po pirmųjų bendradarbiavimo sutarčių su treneriais pasirašymo buvo patvirtintos naujos treniruoklių salės prižiūrėtojo ir vyr. treniruoklių salės prižiūrėtojo pareiginės instrukcijos, kuriose neliko pareigos sudaryti individualias treniruočių programas, vesti treniruotes, įvertinti programos rezultatus, tačiau bendrosios nuostatos nepakito, t. y. prižiūrėtojai ne tik prižiūri sporto inventorių ir įrangą, bet ir privalo teikti kokybiškas ir profesionalias paslaugas sveikatingumo klubo treniruoklių salėje.

Taip pat sporto klubus valdanti bendrovė tarpininkavo parduodant savo darbuotojų paslaugas. Tarpininkavimo schema buvo tvarkingai sustyguota ir apmokestinta: sveikatingumo ir sporto klubo registratūroje parduodavo treniruoklių salės prižiūrėtojų, įsigijusių verslo liudijimus trenerių veiklai, paslaugas, atskirai apskaitydavo iš kliento gautas lėšas ir vėliau pervesdavo jas treniruotes vedusiam darbuotojui. Už tokias paslaugas „saviveiklininkai“ kiekvieną mėnesį sumokėdavo bendrovei tarpininkavimo mokestį.

„Darbo santykių maskavimas prisidengiant civilinėmis darbo sutartimis buvo ypač paplitęs ekonominės krizės metu. Mokesčių inspektoriai pastebi, kad dalis didžiųjų įmonių tokią praktiką taiko ir dabar. Vilniaus AVMI pažymi, kad toks mokesčių slėpimo būdas yra nesunkiai nustatomas ir bus visada griežtai vertinamas“, - pranešime cituojamas Vilniaus AVMI Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis.

„Impuls“: įgyvendiname rekomendacijas

„Impuls“ tinklo vadovas Vidmantas Šiugždinis teigia, kad Mokesčių inspekcijos minimi faktai buvo nustatyti dar praėjusių metų liepą. Mokesčių nepriemokos skirtumas yra padengtas ir įgyvendinami pokyčiai darbo santykiuose pagal inspekcijos rekomendacijas.

“Didžiausias Lietuvoje sveikatingumo klubų tinklas “Impuls” 2014 metais sumokėjo į Lietuvos biudžetą daugiau nei 1,5 mln. eurų mokesčių. Informaciją apie sumokėtus mokesčius nuolat pateikiame Vilniaus apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai.  Verslo skaidrumas yra viena prioritetinių mūsų įmonės socialinės atsakomybės krypčių, todėl su Vilniaus AVMI palaikome nuolatinius ryšius ir artimai bendradarbiaujame, spręsdami visus iškilusius klausimus ar neaiškumus.

Šiandien Vilniaus AVMI išplatintame pranešime žiniasklaidai kalbama apie 2014 m. liepos mėnesį sudarytą susitarimą tarp mūsų bendrovės ir Vilniaus AVMI, pagal kurį susitarėme dėl papildomo trenerių paslaugų apmokestinimo praeityje taikytam darbo modeliui. „Impuls LTU“ nedelsiant padengė susidariusį mokesčių skirtumą 56 tūkst. eurų.

Tuo pačiu pabrėžiame, kad nei šiuo, nei jokiu kitu atveju nesame gavę jokios baudos už mokesčių vengimą ar slėpimą. Pagal Vilniaus AVMI rekomendacijas buvo įgyvendinti pokyčiai trenerių įdarbinimo sistemoje. Šiuo metu mūsų sveikatingumo klubų tinkle taikoma darbo santykių praktika yra pagrįsta Lietuvos Respublikos įstatymais ir yra teisėta”, rašoma vadovo komentare.

„Impuls“ tinklui šiuo metu priklauso 11 klubų, 5 iš jų - Vilniuje, o taip pat Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir Klaipėdoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)