“Tiek, kiek mūsų profsąjungos nariai informuoja, tai šį kartą nesigirdi, kad būtų perkėlimai ir organizuojamas ilgasis savaitgalis. Tos tendencijos nesimato. Pernai buvo tokių atvejų, bet ne žiemą. Vasaros metu – taip“, - sako Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Pasak jos, tai paprasta paaiškinti – kai šiltesni orai, žmonės turi daugiau veiklos gryname ore – gali vykti į gamtą ar poilsiauti.

„Aš manyčiau, kad žiemą nebėra tokios tendencijos. Ir verslui apskritai visokie darbo dienų perkėlimai ir daugiau laisvadienių savaitės pabaigoje nėra naudingi. Manau, kad papildoma darbo diena išblaško verslą ir naudos nėra“, - mano Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė.

Ilgieji savaitgaliai atneša žalos ir įmonėms, ir darbuotojams

Algimantas Akstinas
Darbdavius vienijančios konfederacijos patvirtina, jog šią savaitę dauguma bendrovių, ketvirtadienį paminėję Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną penktadienį imsis darbų kaip įprasta.

„Kiek man teko bendrauti, dauguma verslininkų darbo dienos neperkelia, tai yra viena išeiginė ir penktadienį vėl į darbą eina. Švenčių yra gana daug, o verslui reikia dirbti, kurti, konfederacija irgi dirbs“, - sako Lietuvos verslo konfederacijos „ICC Lietuva“ generalinis direktorius Algimantas Akstinas.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas pritaria tokiai nuomonei ir sako, jog ilgieji savaitgaliui verslui turi daugiau žalos nei naudos.

„Keturios poilsio dienos yra ne į naudą dėl tam tikros kultūros kaip žmonės pas mus praleidžia laisvadienius. Įsivaizduokite žiemą, kai tokia maža perkamoji galia, žmonės pinigus atiduoda už būtiniausias paslaugas – vandenį, šilumą ir poilsis baigiasi televizoriaus žiūrėjimu ir apsivalgymu. Žinoma, dalis žmonių sau gali leisti per keturias dienas kur nors išdumti, paslidinėti, tuo labiau, kad kelios valandos laiko ir esi Austrijoje ar Slovakijoje“, - sako jis.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos duomenimis, verslininkų apklausos rodo, kad įmonių vadovai pasisako prieš darbo dienų kilnojimus, išskyrus kai kuriuos atvejus, kai naudingiau daryti ilgąjį savaitgalį dėl technologinių priežasčių.

„Mes esame šalininkai, kad nebūtų tų kilnojimų ir džiaugiamės, kad vasario 16 d. bus šventė, o penktadienį vėl reikės eiti į darbą. Aišku, kai kurioms įmonėms nedarbo diena penktadienis gali būti naudinga, jeigu, pavyzdžiui, yra konvejeris, nes nereikia vienai dienai junginėti. Mes darėme ir įmonių apklausų, o rezultatai rodo, jog dauguma buvo už tai, kad neperkelti darbo dienų ir būtų mažiau ilgųjų savaitgalių, nes per vieną dieną žmonės taip nesusigadina savo požiūrio į darbą ar sveikatos, kaip per kokias tris dienas iš eilės“, - paaiškina D. Arlauskas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sako, jog šio sektoriaus įmonėms savaitės pabaiga dėl darbo specifikos yra darbymetis, tad poilsio dienomis savaitgaliai ir laisvadieniai niekada netampa.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)