Pasak „Financial Times“, kitą savaitę į Jungtinę Karalystę (JK) atvyksiantis, Mateusz‘as Morawiecki‘s, buvęs „Santander“ bankininkas ir vieno didžiausių Lenkijos bankų „Bank Zachodni WBK“ pirmininkas, susitiks su „RBS“, „Barclays“, „UBS“, „Credit Suisse“, „Citibank“ ir „BNP Paribas“ vyresniaisiais bankininkais.

Pranešama, jog jis taip pat susitiks ir su investicijų fondų „Blackrock“, „Pimco“ ir „Shroders“ vykdomaisiais direktoriais.

M. Morawiecki‘s susitikimus organizuoja norėdamas šalies sostinę Varšuvą pateikti kaip verslumui puikiai tinkančią vietą. Anot jo, daugelio bankų atstovai jau kreipėsi į Lenkiją, norėdami iš Londono išsikelti.

Tiesa, Varšuva nėra pirmasis miestas, bandęs prisivilioti Londono verslus ir bankus. Pavyzdžiui, Vokietijos finansų sostinė Frankfurtas garsiai ir aiškiai pareiškė laukiantys JK sostinės verslininkų.

Finansų centro „Frankfurt Main Finance“ vykdantysis direktorius Hubertus‘as Vaeth‘as teigė: „Londono verslams norime garsiai ir aiškiai pasakyti: „Sveiki atvykę į Frankfurtą. Kuo galime jums padėti?“ Pasitikimo plakatai jau pakabinti, o mūsų durys jiems plačiai atvertos.“

Negana to, Paryžius taip pat vilioja Londono verslus, o šalies ministras pirmininkas Manuel‘is Valls‘as vos paskelbus „Brexit“ rezultatus, savo kalboje pareiškė: „Sveiki atvykę į Prancūziją.“

Tačiau Varšuvai, vargu, ar pavyks prisivilioti Jungtinės Karalystės didžiuosius bankus, mat jie gali susivilioti Vokietijos ar Prancūzijos miestų finansiniu stabilumu.

Po „Brexit“ referendumo rezultato, keli dideli JK bankai ir verslai pareiškė, jog toks rezultatas juos privers keisti savo politiką, o Londonui kyla grėsmė prarasti Europos finansų centro statusą.