Visi šie klientai, norėdami susigrąžinti pajus, turės stoti į kreditorių eilę, tačiau šansų atgauti pinigus – nedaug. Mat Lietuvos bankas skelbia, kad kredito unijos įsipareigojimai buvo panašūs kaip ir turtas. Nurodoma, kad jos turtas sudarė 275,1 mln. Lt, o įsipareigojimai – 272,7 mln. Lt, iš kurių indėliai – 236,9 mln. Lt.

Iš unijos finansinės ataskaitos matyti, kad 2012 m. ji buvo išdavusi 241,3 mln. Lt paskolų.

Unijos klientas DELFI pasakojo, kad susiviliojus siūlomomis palūkanomis už terminuotus indėlius ir įnešant, pavyzdžiui, 1 tūkst. Lt, 900 Lt įskaitomas kaip indėlis, o 100 Lt – kaip pajus.

Pagal unijose galiojančią tvarką, nuo pajaus palūkanos nemokamos, o kai atsiimamas indėlis, pajus grąžinamas.

„Pajus nėra draustas, taigi draudimo išmokos už pajus nėra mokamos“, – DELFI tvirtino valstybės įmonės Indėlių ir investicijų draudimas Veiklos organizavimo skyriaus vadovė Valdonė Ugianskienė.

Kol kas nėra suskaičiuota, kiek pinigų dėl to praras indėlininkai ir paskolų turėtojai.

„Mūsų įmonė yra užklaususi duomenų dėl draudimo išmokų dydžio ir indėlininkų skaičiaus. Jų dar nesame gavę“, - sakė ji.

Kol kas dar nėra aišku, per kurią finansinių paslaugų įmonę bus išmokami unijoje buvę apdrausti indėliai. Pagal įstatymą jie turi būti išmokėti iki vasario 14 d., tačiau šis terminas gali būti pratęstas dar dešimčiai dienų.

Lietuvoje yra apdrausti visi indėliai iki 100 tūkst. eurų (345 tūkst. Lt). Preliminariais valstybės įstaigos duomenimis, bendra mokėtinų draudimo išmokų suma – apie 230 mln. Lt, indėlininkų, kuriems priklauso draudimo išmokos, yra apie 8 tūkstančiai. 

Taigi, preliminariai skaičiuojant, 8 tūkst. indėlininkų turėjo pajams įmokėti mažiausiai 800 tūkst. Lt.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Riziką ribojančios priežiūros departamento Kitų finansų įstaigų priežiūros skyriaus viršininkė Danutė Darginavičienė DELFI taip pat sakė, kad pagal Kredito unijų įstatymą, tik atsiskaičius su kreditoriais, pajininkai turi teisę gauti likviduojamos kredito unijos turto dalį, proporcingą pajinio įnašo dydžiui.

„Dėl pajinių įnašų, tiek indėlininkai, tiek paskolų gavėjai stoja į kreditorių eilę. Sugrąžintina pajaus dalis priklausys nuo bankroto procedūros eigos“, – sakė ji.

Kredito unijų įstatymas taip pat numato, kad mažiausias pajinio įnašo dydis negali būti mažesnis kaip 100 litų, nepriklausomai nuo indėlio sumos. Įstatyme taip pat numatyta, kad vienam kredito unijos nariui gali būti skolinama ne daugiau kaip dešimteriopo to nario pajinio įnašo dydžio suma.

Kitoks požiūris į paskolą

Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vadovas Kęstutis Kupšys tvirtino, kad uždarytų unijų klientai skundžiasi retai. Labiausiai, anot jo, uždarius uniją nukenčia paskolų turėtojai, nes jie rizikuoja prarasti dešimtadalį paskolos.

Kęstutis Kupšys
„Žmonės, aišku, jaučiasi nuskriausti, kad praranda dešimtadalį paskolos, kurį reikėdavo įdėti. Matyt, yra ir psichologinis aspektas – kai gauni kreditą ir dešimtadalis jo unijos bankroto atveju sudega, tai nėra taip skaudu, kai sudega dešimtadalis nuosavo indėlio. Arba kai žmonės praranda į obligacijas įdėtas dešimtis ar šimtus tūkstančių litų. Kreditiniai pinigai mūsų sąmonėje yra kitokiu ženklu tarsi pažymėti“, – DELFI komentavo jis.

Jo teigimu, praėjusį pusmetį vyko ginčai dėl siekio ir iš unijų indėlininkų imti dešimtadalį sumos pajams pirkti. Tačiau šios idėjos galiausiai buvo atsisakyta.

„Tokiu atveju žala būtų padaryta ne tik problemų turinčioms kredito unijoms. Tada būtume turėję kur kas rimtesnę problemą, nes iš dešimties tūkstančių devyni būtų buvę indėlis, o vienas tūkstantis gulėtų kaip pajus“, – pastebėjo K. Kupšys.

Jis svarsto, kad uždarius Vilniaus taupomąją kasą tai gali neigiamai atsiliepti ir kituose miestuose su panašiais vardais dirbančioms kredito unijoms.

DELFI primena, kad penktadienį Lietuvos bankas Vilniaus taupomąją kasą paskelbė nemokia ir atėmė jos veiklos licenciją. Toks sprendimas esą priimtas dėl aptiktų daugybės pažeidimų.

Signalų, kad unijoje yra problemų, buvo ir anksčiau: gegužę nuo pareigų buvo nušalinta unijos vadovybė, taip pat buvo apribotas indėlių priėmimas.

Taip pat planuojama kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)