Dėl to, kas vyksta, verda karštos diskusijos. Darbo ir pensijų sekretorius Iainas Duncanas Smithas pareiškė, kad leiboristų sukurta socialinio aprūpinimo sistema nefunkcionuoja.

Siekiant išsiaiškinti, kokia reali padėtis šalyje, leidinys „Daily Mail“ patalpino dešimties išgalvotų darbo pasiūlymų įvairiuose Britanijos miestuose skelbimus. Skelbimus paviešino internete, įdėjo laikraščiuose, iškabino parduotuvių vitrinose. Buvo siūlomi kiek didesni už minimalųjį atlyginimai.

Atsiliepimai atskleidė padėtį Britanijos darbo rinkoje.

Į skelbimą apie valytojo darbą Londone, suteikiant 25 valandų darbo per savaitę, valandinis atlygis – 10 svarų, atsiliepė 225 asmenys, iš jų – tik 17 britų, kiti – atvykę iš 41-os pasaulio šalies ir gyvenantys Britanijoje.

Daugiausiai atsiliepė rumunų ir lenkų, buvo ir atvykėlių iš Nepalo, Brazilijos ir Kinijos.

Indų plovėjo darbas Mančesteryje patraukė 46-ių asmenų dėmesį, iš jų du trečdaliai buvo užsieniečiai.

Į akis krito ispanų gausa. Tai veikiausiai atspindi ekonominius sunkumus Ispanijoje.

Į visus 10 darbo skelbimų atsiliepė užsieniečių. Pretendentų britų buvo mažai, iš jų dauguma – studentai, norintys susimokėti už kursus, arba ką tik baigusieji mokyklas.

Pretendentai užsieniečiai pasirodė iškalbūs, protingi. O vienas 25 m. lenkas, pretenduojantis į pagalbinio virtuvės darbininko vietą, štai taip parašė: „Stengsiuosi, dirbsiu tiek, kiek pasakysite ir būsiu dėkingas už įgytą patirtį. Noriu sėkmingai įsikurti šioje šalyje.“

Toliau pateikiami skelbimų pavyzdžiai bei atsiliepusiųjų skaičius ir tautybės:

Skelbimas: Šiauriniame Londone ieškomas valytojas dideliam namui. Kadangi namas didelis, darbo laikas būtų 25 valandos per savaitę, kurios turėtų būti padalintos į penkias dienas per savaitę nuo pirmadienio iki penktadienio, darbuotojui patogiu dienos metu. Siūlomas atlyginimas – 10 svarų už valandą.

Atsiliepė 234 asmenys, iš jų 17 britų ir 217 kitų tautybių asmenų: 30 rumunų, 23 lenkai, 18 vengrų, 17 bulgarų, 11 filipiniečių, 11 ispanų, 9 bulgarai, 8 Nigerijos gyventojai, 8 portugalai, 8 brazilai, 7 lietuviai, 6 nepaliečiai, 6 slovakai, 5 latviai, 5 kolumbiečiai, 4 indai, 4 italai, 3 Bangladešo gyventojai, 3 estai, 3 pakistaniečiai, 3 rusai, 3 alžyriečiai, 2 čekai, 2 egiptiečiai, 2 uzbekai, 2 tailandiečiai, 1 albanas, 1 Kamerūno gyventojas, 1 kinas, 1 asmuo iš Ekvadoro, 1 – iš Indonezijos, 1 – iš Ugandos, 1 amerikietis, 1 suomis, 1 prancūzas, 1 olandas, 1 – iš Jamaikos, 1 – iš Šri Lankos, 1 turkas ir 1 ukrainietis.

Skelbimas: Mančesteryje, populiariame restorane miesto centre reikalingas indų plovėjas. Darbo laikas – 40 valandų per savaitę, darbas nuo restorano atsidarymo pradžios. Per metus priklausytų keturios savaitės mokamų atostogų. Pradėti dirbti reikėtų tuoj pat. Siūlomas atlyginimas – minimalusis uždarbis ir 10 centų.

Atsiliepė 42 asmenys, iš jų 17 britų ir 25 kitų tautybių asmenys: 7 ispanai, 4 pakistaniečiai, 3 indai, 2 vengrai, 2 lietuviai, 2 lenkai, 1 brazilas, 1 čekas, 1 islandas, 1 izraelietis ir 1 latvis.

Skelbimas. Bristolio centre esančiame bare reikalingas padavėjas/ -a. Nuolatinis pamaininis darbas, 40 valandų 5 dienos per savaitę (pamainomis). Darbo užmokestis – 7 svarai už valandą.

Atsiliepė 44 asmenys, iš jų 24 britai ir 20 kitų tautybių asmenų: 6 lenkai, 5 ispanai, 3 lietuviai, 1 čekas, 1 prancūzas, 1 airis, 1 italas, 1 – iš Naujosios Zelandijos ir 1 – iš Zimbabvės.

Skelbimas. Svečių namai Braitone prie jūros ieško kambarinės / ūkvedžio. Darbas – kasdien tvarkyti kambarius ir rūpintis skalbimu. Darbo laikas – 40 valandų per savaitę, užmokestis – 6,50 svarų už valandą. Pageidaujamas darbštus, patikimas žmogus.

Atsiliepė 21 asmuo, iš jų 8 britai ir 13 kitų tautybių asmenų: 3 rumunai, 2 vengrai, 1 bulgaras, 1 čekas, 1 estas, 1 prancūzas, 1 lenkas, 1 ispanas, 1 švedas ir 1 – iš Šri Lankos.

Skelbimas. Kembridžšyro mėsos gamykloje reikalingas mėsos gaminių pakuotojas. Žmogus turėtų būti darbštus ir patikimas. Darbas – 40 valandų per savaitę, atlyginimas – minimalus darbo užmokestis. Darbą pradėti nedelsiant.

Atsiliepė 7 asmenys, iš jų – 3 britai ir 4 kitų tautybių asmenys: 4 australai, 1 lietuvis, 1 lenkas ir 1 vengras.

Kaip matyti iš atsiliepusiųjų į darbo skelbimus statistikos, Britanijos darbo rinkoje užsieniečiai yra rimti konkurentai britams, o Britanijos darbo rinka traukia darbuotojus ne tik iš Europos, bet ir iš visų pasaulio kampelių, net iš Jamaikos ar iš Filipinų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)