Tokiu būdu turtingiausias šalies verslininkas Rinatas Achmetovas bando apsaugoti didžiausią šalies turtą, skelbia „Bloomberg“.

Šis kasdieninis pasipriešinimo prorusiškai nusiteikusiems teroristams signalas ir atlyginimų kėlimas – tik kelios priemonės, kurių oligarchas ėmėsi norėdamas parodyti paramą oficialiajai Donbaso, kur gyvena dauguma iš jam dirbančių 300 tūkst. darbininkų, valdžiai.

Nors, kai prieš tris mėnesius regione prasidėjo neramumai, dauguma jų palaikė maištininkų pusę, dabar jie mano kitaip.

„Dabar net 99 proc. darbo jėgos supranta, kas vyksta iš tikrųjų, jie palaiko idėją, jog Donbasas – neatskiriama Ukrainos dalis“, - teigia Enveris Tskitišvilis, vadovaujantis „Azovstal“ gamyklai – plieno gamintojo „Metinvest“, priklausančiam R. Achmetovui, padaliniui. Donbasas – Sovietų sąjungos anglių pramonės širdis – apima Donecko ir Luhansko regionus, esančius prie sienos su Rusija.

R. Achmetovas, kurio turtas „Bloomberg“ milijardierių indekse įvertintas 13,2 mlrd. dolerių (33,4 mlrd. Lt), sėkmingai balansuoja tarp Kijevo valdžios, iš posto išvertusios buvusį sąjungininką, Kremliaus palaikomą prezidentą Viktorą Janukovyčių, ir separatistų, kurie savo gimtajame Donecke milijardierių vadina „priešu“.

Kai buvo užiminėjami valstybinės reikšmės pastatai ir deklaruojama autonomija, 47 metų oligarchas kelias savaites tylėjo, tačiau netrukus pratrūko. Gegužę jis išreiškė nepritarimą separatistų veiksmams ir davė pažadą prisidėti sprendžiant krizę. Sunku ginčytis: turtingiausio Ukrainos verslininko pastangos nemenkai padėjo ir naujajam šalies prezidentui 48 metų Petro Porošenkai įsitvirtinant valdžioje.

Rinatas Achmetovas
„R.Achmetovas prieš mus imasi įvairiausių priemonių. Jo televizijos ir laikraščiai mums kenkia“, - per interviu yra sakęs neteisėtos „Donecko liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Andrejus Purginas.

Kitas separatistų lyderis Denisas Pušilinas ne kartą grasino nacionalizuoti R. Achmetovo nuosavybę Donbase: konkrečiai kalbama apie plieno gamyklas, anglių kasyklas, chemijos gamyklas ir elektrines. R. Achmetovas laikinai persikėlė į Kijevą – tokį sprendimą lėmė nerimas dėl saugumo: gegužę jo rezidenciją buvo apsupusios ginkluotos gaujos.

„Rinatas Achmetovas galėjo tapti Donbaso didvyriu, tačiau tapo jo priešu. Jis palaiko Kijevo režimą“, - per interviu Maskvoje birželio 20 dieną pareiškė Donecko separatistų vadas D. Pušilinas.

Norėdamas pelnyti savo darbuotojų pasitikėjimą ir pakelti nuotaiką, R. Achmetovas visiems maždaug 20 proc. padidino atlyginimus ir ėmėsi įgyvendinti priedų programą darbuotojams, dirbantiems konflikto zonoje, kurie sutiko padėti vietos milicijai patruliuoti gatvėse, teigiama bendrovės pranešime.

R. Achmetovas, kurio tėvas ir vyresnysis brolis dirbo anglių šachtose, verslą pradėjo žlugus Sovietų Sąjungai –jis anglimis prekiavo su Achatu Braginu, kuris vietos milicijos vadovo Donecke buvo apkaltintas ryšiais su nusikaltėliais. A. Braginas kaltinimus visada neigė, o per sprogimą stadione per Donecko „Šachtar“ futbolo klubo varžybas verslininkas žuvo.

R. Achmetovas, kuris klube buvo A. Bragino pavaduotojas, po tragedijos tapo klubo prezidentu. Dabar jam šis futbolo klubas, 2009 metais laimėjęs UEFA taurę, ir priklauso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)