Interneto puslapiuose mirga pasiūlymai kliento arba grožio specialisto namuose priauginti dirbtinius nagus, apkirpti, padaryti šukuoseną. Reidus rengiantys Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai kartais kas antrą gražintoją randa dirbančią nelegaliai.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos ir kontrolės skyriaus vedėja Vida Vyčienė mano, kad kiekvienas, susigundęs tokia paslauga, peržengia rizikos slenkstį.

Net oficialiai dirbančiuose grožio salonuose vis daugiau higienos pažeidimų pastebinti
specialistė tvirtina, kad nelegaliai teikiamos paslaugos tikrai ne visada būna saugios ir kokybiškos.

„Tačiau tokių nelegalių darbuotojų netikriname, į namus neiname. Šiuo atveju pats klientas tarsi prisiima atsakomybę už savo sveikatą ir neturi nustebti, jei užsikrečia nagų grybeliu ar kitomis ligomis“, – „Sekundei“ teigė V. Vyčienė.

Daugėja skundų

Visuomenės sveikatos saugos ir kontrolės skyriaus vedėja atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu labai padaugėjo skundų dėl manikiūrininkių nehigieniškų paslaugų. Klientai skambina ir praneša pastebėję, kad jos dar kartą naudoja vienkartines dildes, nesterilizuoja instrumentų, darbuojasi nešvarioje, netvarkingoje aplinkoje.

„Gauti skundai pasitvirtino. Apsilankius kai kuriuose grožio salonuose net žadą užkando matant netvarką: patalpos pilnos dulkių, primėtyta nagų, plaukų, sterilizatoriai priskretę. Kol kas tų grožio paslaugų teikėjų įmonių adresų nesakysiu. Norėtųsi, kad kiekvienas klientas, užsukęs į kirpėjos, makiažo specialistės ar manikiūrininkės kabinetą, pats pirmiausiai įvertintų aplinką, pasidomėtų, kokiais įrankiais dirbama, pasiteirautų, ar darbuotoja turi higienos pasą-leidimą dirbti, ir tik įsitikinęs, kad viskas gerai, sėstų į kėdę“, – pabrėžė V. Vyčienė.

Grožio paslaugos teikėjas, pasak vedėjos, privalo dirbti ne dėl inspektoriaus, kontrolieriaus ar kito tikrintojo, o dėl kliento.

„Ir tada nebus jokių problemų. Kliento sauga besirūpinanti manikiūrininkė niekada nenaudos vienkartinės dildės kelis kartus“, – teigė vedėja.

Nagus tvarkantys specialistai nevienkartinius panaudotus darbo įrankius privalo kaskart dezinfekuoti. Lankytojas turi stebėti, kad įrankių pakuotė būtų atplėšiama prie jo, arba, jeigu dezinfekuojama vietoje, – įrankiai būtų imami iš sterilizatoriaus.

Neturi leidimų dirbti


Per šiuos metus Visuomenės sveikatos saugos ir kontrolės skyriaus inspektoriai, be planinių, dar atliko 22 operatyvius patikrinimus, 15 kartų į grožio salonus ėjo pagal klientų skundus. Beveik visada buvo nustatyta higienos taisyklių pažeidimų.

„Prieš keletą metų džiaugiamės, kad grožio paslaugų teikėjai pradėjo dirbti beveik nepriekaištingai. Skundų nebegaudavome, per tikrinimą pažeidimų rasdavome nedaug. Tačiau dabar situacija vėl pasikeitė, reikalavimų kai kur nebesilaikoma“, – pažymėjo specialistė.

Vis dažniau grožio salonuose randama neturinčių higienos pasų-leidimų manikiūrininkių, kirpėjų. V Vyčienė sako, kad šiuo metu yra išduoti 577 higienos pasai-leidimai veido, kūno, nagų ir plaukų grožio paslaugų teikėjams.

„Patikrinimų metu vis randame be leidimų dirbančių manikiūrininkių ar kirpėjų. Kaip sakė viena iš jų: „Aš tik pabandyti atėjau, pažiūrėti, kaip seksis. Jeigu gerai, išsiimsiu leidimą.“ Paaiškėjo, kad „bando“ jau beveik metus, tikėdama, jog pavyks išsisukti“, – sako skyriaus vedėja.

Gauti higienos pasą-leidimą, V. Vyčienės tvirtinimu, nėra sudėtinga procedūra. Pateikus paraišką reikia pasitikrinti sveikatą, išklausyti kursus, pateikti įvertinti turimas patalpas, įrangą, sumokėti mokestį, ir leidimas bus išduotas.

Atskubėjo liudijimų

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai šiais metais atliko 62 patikrinimus grožio salonuose ir kirpyklose.

Kas antra – 31 – grožio paslaugų teikėja dirbo neįregistravusi veiklos, neturėdama verslo liudijimo arba individualiosios veiklos pažymos. Trys darbuotojos suteikusios paslaugą neišdavė pinigų apskaitos dokumento, užfiksuotas ir darbo elektroniniu kasos aparatu taisyklių pažeidimas.

Kovo mėnesį atlikus per 30 operatyvių patikrinimų apskrities grožio salonuose išaiškinta neįregistravusių veiklos 18 kirpėjų bei kosmetologių. Patikrinimams dar nepasibaigus Mokesčių inspekciją užplūdo legalizuotis norinčios grožio specialistės – buvo išsiimta beveik 100 verslo liudijimų.

Per patikrinimus neišvengta ir bandymų gudrauti – neteisėtai dirbančios, tačiau klientų tąsyk neturėjusios kirpėjos mokesčių inspektoriams bandė aiškinti, kad jos pačios užėjo apsikirpti, kitos tvirtino užsukusios draugės aplankyti ir pan.

Tačiau ir šios gudruolės įkliuvo, kai inspektoriai į tuos pačius grožio salonus atvyko po kelių dienų ir rado sėkmingai su žirklėmis besidarbuojančias „klientes“, kurios net nebuvo suskubusios įregistruoti savo veiklos.

Turėdama pakankamai informacijos duomenų bazėse, Valstybinė mokesčių inspekcija gali identifikuoti asmenis, kurie galimai užsiima tam tikra veikla, tačiau neturi verslo liudijimo ar yra neįregistravę individualiosios veiklos.