Vartojimo prekių kainos 2011 m. birželio mėn., palyginti su gegužės mėn., sumažėjo 0,3 procento, paslaugų kainos padidėjo 0,5 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mėnesiniam kainų pokyčiui turėjo 11,2 procento atpigusios daržovės ir bulvės, 1 procentu – mėsa ir jos produktai, 2,2 procento – vaisiai ir uogos ir 0,7 procento pabrangusi duona ir grūdų produktai, 2,2 – kava, arbatžolės, kakava, 0,6 – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 1,2 procento – žuvys ir jų produktai.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui įtaką darė dėl sezoninių nuolaidų 1,5 procento sumažėjusios avalynės bei 0,3 – drabužių valymo, taisymo ir nuomos paslaugų kainos. Drabužiai pabrango 0,3 procento.

Sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainų padidėjimą lėmė 15,2 procento pabrangusios sanatorijų paslaugos, 0,7 – odontologų paslaugos, 0,1 procento – farmacijos gaminiai.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 0,9 procento pabrangusi šilumos energija, 0,6 – kietasis kuras, 0,5 – suskystintos dujos maistui gaminti ir 0,7 procento atpigusios būsto priežiūros ir remonto medžiagos ir paslaugos.

Violeta Klyvienė, „Danske” banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims, teigia, kad kol kas mes (bankas – red. past.) nematome stipraus infliacinio spaudimo ekonomikoje. Tačiau privatus vartojimas atsigauna sparčiau nei mes prognozavome ir yra tam tikras pavojus, kad vidaus paklausos poveikis infliacijai gali sustiprėti per kitą šių metų pusmetį. Neigiamą poveikį toliau darys ir brangsianti šilumos energija - šio veiksnio įtaka ypatingai sustiprės prasidėjus šildymo sezonui.”

Metinė infliacija sudarė 4,8 procento. Metinį kainų pokytį lėmė pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, transporto prekės ir paslaugos ir atpigusios ryšių bei poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekės per metus pabrango 6 procentais, paslaugos – 1 procentu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją