Tokius duomenis Vyriausybei pateikė tarpžinybinė komisija, vadovaujama teisingumo viceministrės Rasos Budbergytės.

Žala įvertinta, įgyvendinant šių metų birželį Seimo priimtą įstatymą dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo.

Sovietų okupacijos žalą skaičiavo Ūkio ministerijos Ekonomikos ir privatizacijos institutas. Jo pateiktose išvadose pažymima, jog Lietuvai padaryta 7,5 mlrd. JAV dolerių (30 mlrd. litų) žala dėl sovietų okupacijos metu nužudytų ir žuvusių Lietuvos gyventojų.

Vykdant Lietuvos gyventojų genocidą ir represijas, padaryta 1,8 milijardo JAV dolerių (7,2 mlrd. litų) žala. Į šį skaičių įeina tremtinių suluošinimas ar pakenkimas sveikatai dirbant priverstinius darbus, įkalintų asmenų suluošinimas ar pakenkimas sveikatai, išlikusių gyvų represuotų asmenų bei jų palikuonių repatrijavimo ir įkurdinimo tėvynėje išlaidos, mirusių ar nužudytų Lietuvos piliečių palaikų paieškos, laidojimo bei perlaidojimo, kapų sutvarkymo išlaidos.

171 mln. JAV dolerių dydžio žala padaryta persekiojant rezistentus.

Okupuotos Lietuvos piliečius prievarta imant į sovietinę kariuomenę ir sukarintuosius dalinius 1940 ir 1944-1991 metais Lietuva patyrė 2,3 mlrd. JAV dolerių žalą.

Į šią sumą įeina žala, padaryta paimtų į SSRS kariuomenę palikuonims ir išlaikytiniams dėl jų maitintojų žuvimo, nužudymo, suluošinimo, asmenims, paimtiems į darbus plėšiniuose, pasiųstiems likviduoti Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius.

Nacionalizuojant gyventojų turtą, prievarta ūkininkus varant į kolūkius, nusavinant gyventojų ir juridinių asmenų vertybinius popierius bei santaupas bankuose, negrąžinant indėlių iš "Vniešekonombanko" Lietuvai buvo padaryta 500 mln. JAV dolerių žala.

Žala katalikų bažnyčiai ir kitų konfesijų maldos namams įvertinta virš 200 mln. JAV dolerių.

Lietuva dėl valstybės gyvybinių funkcijų nutraukimo patyrė beveik 1,4 mlrd. JAV dolerių žalą, suskaičiavo komisija. Tai apima Lietuvos karininkų sunaikinimą, valstybės gynybinės galios atkūrimo išlaidas, ambasadų pastatų neteisėtą pasisavinimą ir diplomatinės tarnybos atkūrimą, nusavintą ginkluotės ir karinio turto vertę.

Dėl priverstinės emigracijos, žalos visuomeninėms organizacijoms Lietuvai sovietų okupacija padarė apie 6 mlrd. JAV dolerių žalą.

Tarpžinybinės komisijos ataskaitoje pagal Jungtinių Tautų metodiką taip pat apskaičiuoti bendrieji Lietuvos ekonomikos nuostoliai dėl negauto nacionalinio produkto. Šie nuostoliai pagal Jungtinių Tautų metodiką sudaro apie 800 mlrd. JAV dolerių.

Sovietų okupacijos žalos dydis buvo skaičiuojamas dviem etapais. Pirmojo etapo metu - 1996-1997 metais - buvo iš esmės suskaičiuota ir inventorizuota okupacijos padaryta žala.

Šiais metais, Seimui priėmus sovietų padarytos okupacijos atlyginimo įstatymą, nuspręsta patikslinti vertinimus, be to, visa okupacijos žala buvo perskaičiuota 1999 metų JAV dolerio kursu, nes iki tol buvo skaičiuojama 1996 metų JAV dolerio kursu.

Vyriausybė, gavusi ir apsvarsčiusi duomenis apie okupacijos padarytos žalos dydį, turėtų mėginti inicijuoti derybas dėl žalos atlyginimo su Rusija - SSRS teisių ir įsipareigojimų perėmėja.

Tokia procedūra numatyta birželį Seimo priimtu įstatymu dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo. Tačiau derybų surengimo perspektyvos ir jų rezultatyvumas kol kas vertinami skeptiškai, nes Rusija griežtai neigiamai reagavo į Lietuvoje priimtą SSRS okupacijos žalos atlyginimo įstatymą.

Seimui priėmus įstatymą, Rusijos URM paskelbė pareiškimą, kuriame neigiamas pats Baltijos šalių okupacijos faktas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją