Jei būtų atjungti nuo SWIFT, Rusijos bankai prarastų galimybę kontroliuoti savo korespondentines sąskaitas užsienyje, taip pat vykdyti pervedimus šalies viduje, rašo newsru.com.

Anksčiau buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas sakė, kad Rusijos pašalinimas iš tarptautinės bankų sistemos suduotų stiprų smūgį Rusijos ekonomikai.

Tokia priemonė, anot buvusio ministro, nusmukdytų BVP 5 proc. RBK kalbinti ekspertai nesutarė, kad atjungimas nuo SWIFT taptų pačia juntamiausia sankcija prieš Rusiją.

SWIFT vienija daugiau kaip 10 tūkst. bankinių ir finansinių organizacijų 210 pasaulio šalių ir užtikrina 1,8 mlrd. pranešimų per metus perdavimo tvarką, pažymi RBK.

Rusijoje šiai sistemai priklauso daugiau kaip 600 dalyvių, įskaitant Rusijos banką ir stambiausius šalies bankus. Rusijoje SWIFT dirba per atskirą įmonę „Rossvift“.   

Rusijos bankas jau svarsto galimybę Rusijoje steigti SWIFT analogą. Atjungimo pavojus iškilo po tarptautinių mokėjimo sistemų „Visa“ ir „MasterCard“ veiksmų, kai jos užblokavo savo mokėjimo kortelių operacijas virtinėje Rusijos bankų, kurie buvo įtraukti į Jungtinių Valstijų sankcijų sąrašą.   

„SWIFT yra pasaulinė sistema, kurią naudoja visi. Sukurti vietinį jos analogą galima, tačiau tai neturi prasmės“, - paaiškino Maskvos tarptatutinės valiutų asociacijos prezidentas Aleksejus Mamontovas.

Williamas Pomeranzas iš „Kennan Institute“ įsitikinęs, kad bet koks vidinis SWIFT analogas nesugebės išspręsti visų problemų. „Teoriškai viskam galima rasti pakaitalą, , tačiau tai yra laiko ir lėšų klausimas“, - sakė Andrejus Šalimovas iš banko „Vozroždenije“.
 
„Nacionalinio plėtros projekto“ direktorius Andrejus Čerepanovas mano, kad atsiradus bet kokiam naujam operatoriui ir sistemai, kyla klaidos tikimybė. 

Svarbiausia, jo teigimu, kad nebūtų imtasi iniciatyvos įpareigoti Rusijos įmones dirbti tik per tas organizacijas, kurios naudoja Rusijoje priimtus standartus: „Tai būtų smūgis Rusijos bankų ir investuotojų bendruomenei“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)