„Manau, kad taip (birželį palūkanų normos bus mažinamos 25 baziniais punktais – ELTA). Todėl, kad nėra staigaus poreikio reaguoti didesniu mastu. Yra sąlygos, kad infliacija grįš į 2 proc. tikslinį lygį jau kitais metais prie mažiau restruktyvios pinigų politikos“, – pirmadienį žurnalistams teigė G. Šimkus.

Jis tikino matąs didelę tikimybę, kad palūkanų normos šiemet bus mažinamos daugiau negu 3 kartus.

„Matydamas ekonomikos raidą su didesne negu 50 proc. tikimybe, manau, kad bus daugiau (mažinimų negu 3 – ELTA)“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

G. Šimkus kalbėjo, kad Irano ir Izraelio konfliktas neturėtų padaryti įtakos palūkanų normų mažinimo kontekste.

„Pagalvojau apie Irano ir Izraelio konflikto eskalaciją. Pasižiūrėjau naftos kainas, jos išaugo ir vėl krito. Vis tik tai ne tos dvi šalys, kurios lemia ekonominius tektoninius lūžius“, – aiškino LB valdybos pirmininkas.

„Nemanau, kad laiko atstumas tarp dabar ir birželio yra toks, jog įvyktų kažkas ekonominei trajektorijai labai svarbaus ir netikėto“, – teigė jis.

Galiausiai G. Šimkus tikino matąs „ne nulinę tikimybė“, kad palūkanų normos bus mažinamos ir liepos mėnesį.

Europos centrinio banko politikos formuotojams atidžiai stebint stabiliai mažėjančią infliaciją, ketvirtadienį paskolų kaina nebuvo pakeista ir toliau sudaro 4,5 proc.

Tokio sprendimo - jau penkto iš eilės nuo praėjusių metų spalio - daugelis ekonomistų ir tikėjosi. Nepakeista buvo ir ECB atskaitinė indėlių norma, kuri šiuo metu yra pasiekusi rekordinį keturių procentų lygį.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis nesikeis ir atitinkamai sudaro 4,5, 4,75 ir 4 proc..

Išskyrė, kokiais atvejais turėtų būti leista atsiimti lėšas iš pensijų fondų

Gediminas Šimkus teigia, kad lėšas iš pensijų fondų turėtų būti leista atsiimti sunkios negalios arba terminalinės ligos atveju. Tokiu atveju, anot jo, būtų galima pasinaudoti visomis sukauptomis lėšomis, tačiau platesnės atsiėmimo galimybės neturėtų būti suteiktos.

„Su kuo sutinka visi, kad jeigu pensijų kaupimas tampa apsunkintas ar betikslis, turėtų būti leista atsiimti. Tai yra sunki negalia arba terminalinė liga. Mūsų akimis, tokiu atveju atsiėmimas turėtų būti visos sumos, nes jeigu žmogus numiršta, tai visą sumą paveldėtų palikuonis arba paveldėtojai“, – pirmadienį žurnalistams sakė G. Šimkus.

„Tačiau jeigu būtų atveriamos atsiėmimo galimybės plačiau, negu įvardinta (...) ir būtų kažkuri dalis skirta vartojimui, tai mūsų galva atsiranda sudėtingoji dalis. Valstybės parama skirta senatvės pensijai ir tikslingumas yra svarbu. Žmogus tos sumos neturėtų galėti atsiimti ir suvartoti“, – pažymėjo jis.

Anot G. Šimkaus, kalbėti apie galimas kitas sąlygas išsiimti lėšas iš pensijų fondų, sprendžiant savarankiškai, būtų netinkama.

„Apie kitas sąlygas, kad gali būti paliktas atviros kitos sąlygos, dėl kurių sprendžiama savarankiškai. Mūsų akimis vis tik tai būtų netinkamas dalykas, nes kalbame apie senatvės pensijų sistemą, kur iš principo sutikčiau su Konstitucinio Teismo sprendimu, kad jeigu valstybė pasirinko kelią iš dviejų dalių, (...) tai ir turėtų būti nukreipta į senatvės pensijos suakumuliavimą“, – tikino LB valdybos pirmininkas.

„Gyvenime nutinka įvairūs dalykai, bet tam yra kiti instrumentai, kurie padeda tas problemas spręsti. Jeigu kalbame apie gaisrą, yra draudimas nuo gaisro“, – aiškino jis.

ELTA jau skelbė, kad Konstitucinis teismas (KT) nusprendė, jog Pensijų kaupimo įstatyme numatoma ribota galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo fondų pažeidžia Konstituciją. Tuo metu, anot institucijos, skirtingų rūšių išmokos pagal sukaupto turto dydį nepažeidžia pagrindinio įstatymo.

KT pažymi, kad teisė į pensijų fonduose sukauptas lėšas siejasi su jo nuosavybės teisių apsauga, todėl esamas reguliavimas neturi pagrindo.

KT nurodė, kad pensijų fonde sukaupto turto dydžių ir nuo jų priklausančios pensijų išmokų dydžio nustatymo pagrįstumas ir tikslingumas nėra konstitucinės kontrolės dalykas, nes nėra pagrindo teigti, jog tokiu teisiniu reguliavimu akivaizdžiai paneigtos Konstitucijoje įtvirtintos, jos ginamos ir saugomos vertybės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)