„Jis (eksperimentas – red.) rodo, kad, deja, bet degalinės visiškai nesugeba susitvarkyti su savo kontrole. Tai yra, jie visiškai nekontroliuoja, ką pardavėjai pardavinėja nepilnamečiams asmenims ir tokiu būdu pažeidžia šiuo metu galiojančius teisės aktus. Mane asmeniškai šitas eksperimentas pritrenkė“, - laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo J. Požėla.

Pasak jo, argumentų nukelti draudimą prekiauti alkoholiu degalinėse buvo daug, tarp jų ir Konkurencijos tarybos reglamentavimas, kad negalima išskirti vienos verslo rūšies, taip pat ir tas argumentas, kad atėmus galimybę prekiauti degalinėse mažesniuose miesteliuose išaugtų nelegaliai parduodamo alkoholio kiekiai, tačiau po savaitgalio jaunuolių eksperimento viskas pasikeitė:

„Aš esu pasiryžęs šiandien pat atsiimti savo parašą nuo pateikto teisės akto projekto. Tą paskatinsiu padaryti ir savo du kolegas, kurie pasirašė. (...) Šiandieninė situacija iš esmės keičia visą turinį. Argumentai buvo ir kiti, bet jeigu pačios degalinės nesugeba susitvarkyti pas save viduje, tada jas palaikančių komentarų čia negali būti“, - teigė J. Požėla.

Juras Požėla
Praėjusį savaitgalį Vilniuje grupė jaunuolių atliko eksperimentą, kurio metu patikrino, kaip degalinėse laikomasi draudimo alkoholinių gėrimų neparduoti asmenims iki 18 metų. 17-mečiui berniukui alkoholinius gėrimus pardavė 14-oje iš 17-os aplankytų degalinių. Šiuo metu Lietuvoje draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 18 metų. Už nustatytą pažeidimą įmonės baudžiamos nuo 289 eurų iki 868 eurų, o alkoholį nepilnamečiui pardavęs asmuo baudžiamas nuo 14 iki 28 eurų bauda.

Eksperimentą galite pamatyti ČIA.

LR Seimas buvo priėmęs sprendimą uždrausti prekiauti alkoholiais gėrimais degalinėse, tačiau socialdemokratai Juras Požėla, Andrius Palionis, Eduardas Šablinskas neseniai registravo įstatymo pataisas, kad šis draudimas būtų nukeltas iki 2019 m.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.