Ketvirtadienį už tai numatančias Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narės Ligitos Girskienės pateiktas įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 54 Seimo nariai, prieš buvo 29, susilaikė 13 parlamentarų.

Projekto artimiausiu metu imsis Seimo komitetai, o į plenarinę salę jis sugrįš birželio 20 d. Seimas taip pat nutarė paprašyti Vyriausybės išvados dėl Pensijų kaupimo įstatymo pataisų.

Pateikdama projektą Seimo narė L. Girskienė sakė, kad šiuo metu gyventojai yra „tapę privačių organizacijų tai yra pensijų fondų įkaitais”, kurie, anot jos, neatsakingai elgiasi su jų pinigais.
Parlamentarės teigimu, pinigus senatvei kaupę žmonės gaus kuklias išmokas.

„Paskaičiavau, kad pvz. 20 tūkst. eurų sukaupęs žmogus, sulaukęs senatvės amžiaus, kas mėnesį gautų apie 83 eurus”, – sakė L. Girskienė.

Seimo narė Laima Nagienė teiravosi, kaip pasiūlytos įstatymo pataisos dera su Konstitucinio teismo (KT) pozicija, kad nutraukti kaupimą pensijų fonduose būtų galima esant svarbioms priežastims.

„Aš nenurodžiau, kad turi būti svarbios priežastys. Manau, kad gyventojai galėtų ir nesant svarbių priežasčių nutraukti pensijų kaupimo sutartį”, – sakė L. Girskienė.

Parlamentarė L. Girskienė taip pat pasiūlė įstatyme nustatyti, kad pensijų fondų dalyvis turi teisę nebūti įtrauktas į pensijų kaupimą, jei Valstybinio socialinio draudimo fondui (VSDF) pateikia nustatytos formos prašymą.

Ji siūlo, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2025 m. liepos 1 d.

ELTA jau skelbė, kad Konstitucinis teismas (KT) nusprendė, jog Pensijų kaupimo įstatyme numatoma ribota galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo fondų pažeidžia Konstituciją. Tuo metu, anot institucijos, skirtingų rūšių išmokos pagal sukaupto turto dydį nepažeidžia pagrindinio įstatymo.

Teisė į pensijų fonduose sukauptas lėšas, anot KT, siejasi su jo nuosavybės teisių apsauga, todėl esamas reguliavimas neturi pagrindo.

KT nustatė, kad Konstitucijai prieštarauja šiuo metu įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių. KT nuomone, taip yra varžomos pensijų fondo dalyvio nuosavybės teisės.

Po KT sprendimo socialdemokratai pasiūlė leisti dėl svarbių priežasčių pasiimti pensijų fonduose sukauptas lėšas.

Įregistruotomis Pensijų kaupimo įstatymo pataisomis jie siūlo antros pakopos pensijos dalyviams suteikti galimybę gauti išmoką, jeigu jie patys ar jų šeimos nariai susirgtų sunkia liga, taip pat artimojo mirties atveju, nustačius neįgalumą ar netekus darbingumo, prireikus protezuoti dantis, taip pat ištikus stichinei nelaimei, netekus būsto, priklausančio nuosavybės teise, ir panašiais atvejais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją