„Krizė galų gale baigėsi. Žmonėms atsibosta visą laiką apie tai girdėti, jie nori toliau gyventi. Ir kitas dalykas – vyksta įprasti pakilimai ir nuosmukiai kultūros gyvenime. Mūsų teatre vyksta didžiulis pakilimas jau trečią sezoną iš eilės“, – tvirtina Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) generalinio direktoriaus pavaduotoja I. Skaržinskaitė.

Bilietų kainos į renginius auga

Bilietų platinimo bendrovė „Tiketa“ fiksuoja labiausiai augusią apyvartą per visą savo gyvavimo istoriją. Anot „Tiketos“ vadovo, lankančiųjų renginius išties padaugėjo.

„Tarkime, jei pažiūrėtume per prizmę renginių, į kuriuos buvo visiškai išparduoti bilietai, tai 2012-aisisais tokių buvo 790, o 2013-aisiais – iki 900. Vadinasi, žmonės grįžta į renginius ir mieliau perka bilietus į juos“, – sako A. Žiauberis.

Tačiau, anot jo, bilietų kainos į renginius ne mažėja, o tendencingai auga. Jei 2012-aisiais vidutinė „Tiketos“ platinamų renginių kaina buvo 45 litai, tai šiuo metu ji siekia beveik 50 litų.

A. Žiauberio teigimu, plečiasi renginių pasiūla ir didėja įvairovė. Anksčiau tarp renginių, į kuriuos bendrovė parduodavo bilietus, vyravo koncertai ir sporto varžybos. Šiandien žmonės noriai perka bilietus ir į pasaulio karatė ar motokroso čempionatus ar į, pavyzdžiui, Dalai Lamos paskaitą.

Vis dėlto populiariausi iki šiol išlieka įvairaus žanro koncertai – tiek populiariosios estrados, tiek klasikinės muzikos.

„Mus džiugina ta tendencija, kad Lietuvos vartotojas pradeda pildyti sales ne tik pasaulinio lygio žvaigždžių koncertuose, bet ir Lietuvos atlikėjų koncertuose“, – atkreipia dėmesį „Tiketa“ vadovas.

Jis taip pat pastebi, kad Vilnius tampa viso regiono centru – į tokius koncertus kaip Lanos Del Rey ar „Scorpions“, šeimos šou „Disney On Ice“ ar „Cirque du Soleil“ pasirodymus atvažiuoja nemažai žmonių iš kaimyninių šalių – Kaliningrado apskrities, Baltarusijos.

Žmonėms įkyrėjo krizė

Savo ruožtu LNDT atstovė I. Skaržinskaitė džiaugiasi, kad ir į jų teatrą žiūrovai plūsta taip pat noriai kaip ir į kitus renginius.

„Mes, žiūrėdami į praėjusius metus ir jų statistiką, taip pat galime pasakyti, kad matome augimą, tiek kalbant apie žiūrovų skaičių, tiek apie pajamas“, – teigia I. Skaržinskaitė.

Pasak jos, populiariausi LNDT – nacionalinės dramaturgijos spektakliai. „Jau kelintą sezoną iš eilės galime pasakyti, kad LNDT trejetukas yra „Katedra“, „Išvarymas“ ir „Atžalynas“, – sako LNDT gen. direktoriaus pavaduotoja.

Paklausta, kokios yra išaugusio spektaklių lankomumo priežastys, I. Skaržinskaitė teigia mananti, kad jos – kompleksinės.

„Pirma, tai girdime ir tikriausiai jaučiame, kad krizė galų gale baigėsi. Žmonėms atsibosta visą laiką apie tai girdėti, jie nori toliau gyventi. Ir kitas dalykas – vyksta įprasti pakilimai ir nuosmukiai kultūros gyvenime. Mūsų teatre vyksta didžiulis pakilimas jau trečią sezoną iš eilės“, – teigia I. Skaržinskaitė.

Jos teigimu, tai – kryptingo darbo rezultatas, tačiau LNDT atstovė sako pastebinti tendenciją, kad, nepaisant to, kokia pasaulinio lygio žvaigždė beatvažiuotų, lietuviai renkasi lietuvišką renginį, jei tik juos tenkina jo kokybė.