Rytų Europos telekomų akcijų vertė krito po to, kai Vokietijoje vyko rekordiniu 46 mlrd. USD vertės trečiosios kartos (3G) UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) korinio ryšio licencijų sandoriu baigęsis aukcionas.

Ko gero, labiausiai nukentėjo Čekijos "Česky Telecom". Šios bendrovės akcininkas Olandijos telekomas KPN neketina didinti savo dalies, kaip buvo planuota anksčiau, nes olandams daug lėšų prireiks sumokėti už licenciją Vokietijoje ir ateityje perkant UMTS licencijas kitose ES šalyse.

Dėl tokių naujienų Čekijos telekomo akcijos nuvertėjo 3,14%. Vengrijos ir Lenkijos telekomų akcijų padėtis tapo taip pat ne ką geresnė, nes pastarųjų akcininkai taip pat yra Europos milžinai – "Deutsche Telekom" ir "France Telecom".

UMTS licencijos į Rytų Europą ateina kartu su bloga nuojauta, kad jų kainos gali pasiekti dangų. Aukcionus Lenkijoje ir Slovėnijoje planuojama rengti šį rudenį. Čekija, Vengrija, Latvija ir Rumunija juos atidėjo iki 2001 m. pradžios.

Kiek kainuos šios licencijos, priklausys nuo to, kokį pardavimo metodą pasirinks vyriausybės – tiesioginį aukcioną, kaip Vokietijoje (milžiniškos kainos), ar vadinamąjį "grožio konkursą", tai yra licencijos kaina bus fiksuota, o kandidatus atrinks pagal ryšio plėtros pasiūlymų kokybę. Dar viena galimybė – atiduoti licencijas nemokamai, kaip tai daroma Suomijoje.

Vengrijos ir Latvijos telekomai stengėsi įtikinti savo vyriausybes sekti Suomijos pavyzdžiu, tačiau mažai tikėtina, kad taip įvyks.

Vis dėlto Rytų Europoje UMTS licencijos neturėtų būti tokios brangios, kaip, tarkime, Vokietijoje.

Rytų Europos rinkose mažesnė konkurencija, ir jos yra ne tokios patrauklios. Lenkijos vyriausybė planuoja parduoti 5 UMTS licencijas, tuo tarpu kol kas yra 4 patvirtinti pirkėjai – "Polkomtel", PTC, fiksuotojo ryšio telekomas "Netia" bei "PTK Centrel", Lenkijos telekomo TPSA korinio ryšio padalinys. Susidomėjimą parodė ir Prancūzijos "Vivendi", taip pat konsorciumas NGKT.

Galiausiai kyla klausimas – kas gaus iš to pelną. Rytų Europoje tai itin aktualu, nes čia vartotojų pajamos kur kas mažesnės nei Vakaruose, ir tikėtina, jog žmonės neskubės pirkti naujų ir brangių technologijų, nes regione ir mobilieji telefonai paplito palyginti neseniai. Daugiausia laimėti turėtų telekomai, kurių vartotojai turtingiausi. Vadinasi, bent jau iš pradžių 3G technologijos Rytų Europoje bus elito pramoga, rašo "The Economist Intelligence Unit".