„Šį klausimą reikia detaliai apsvarstyti. Sprendimas kol kas dar nėra priimtas. Mūsų biudžetas labai priklauso nuo iš naftos pramonės gaunamų pajamų. Neturime tokių technologijų, kokias turi Saudo Arabija, todėl negalime skubos tvarka sumažinti ar padidinti gavybos. Iš esmės šį klausimą svarstome vyriausybėje – kalbame apie šių metodų pagrįstumą“, - patikino A. Novakas, atsakydamas į klausimą, ar Rusija pasirengusi sumažinti naftos gavybos apimtis tam, kad būtų išsaugotos pasaulinės naftos kainos.

Vienas iš „Lukoil“ savininkų Vagitas Alekperovas mano, kad nėra mažinti gavybą, siekiant kainų stabilizavimo, nes kainos bet kuriuo atveju greitu metu išaugs. „Šiandien dėl Rusijos gavybos stabilizavimo nebūtų tikslinga ją mažinti. Nauji aktyvai naftos gavybos srityje kol kas nėra parengti“, - patikino jis.

Naftos kainos mažėjimas padidins vartojimą, o vartojimo padidėjimas, anot V. Alekperovo, savo ruožtu pakels naftos kainą, rašo newsru.com.

Taip pat V. Alekperovas priminė, kad net ir Sovietų Sąjungos laikais Rusija nepriklausė Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) ir nederino su šia organizacija savo pozicijos dėl naftos gavybos.

Naftos kainos pasaulinėje rinkoje pastaruosius keletą mėnesių mažėjo. Lapkričio 27 d. Vienoje planuojama surengti OPEC šalių narių ministrų susitikimą, kur ketinama nuspręsti, ar dėl prastėjančių pasaulyje suvartojamos naftos prognozių bus mažinama naftos gavyba. Taip pat ketinama priimti sprendimą dėl galimo ženklaus naftos kainų sumažėjimo.

Likus vos keletui dienų iki OPEC sesijos nafta brangsta jau antrą dieną iš eilės. Sausio mėn. „Brent“ rūšies naftos ateities sandoriai išaugo 0,77 JAV dolerio (2,12 lito) iki 78,87 JAV dolerių (217,06 litų) už barelį, o WTI naftos rūšies gruodžio mėn. ateities sandoriai išaugo 0,41 JAV dolerio (1,13 lito) ir siekia 74,99 JAV dolerius (206,38 litų) už barelį.

Ekspertai: OPEC nemažins naftos gavybos kvotų

Pastarosiomis dienomis naftos rinkos ekspertai nesutaria dėl galimo tarptautinio naftos kartelio sprendimo. Saudo Arabija ir Kuveitas pasisako už dabartinės ribotos naftos gavybos kvotos, siekiančios 30 mln. barelių per dieną, išsaugojimą, tačiau ne visas OPEC valstybes tenkina dabartinės naftos kainos. Venesuela, Libija ir Iranas gali pareikalauti, kad naftos gavybos apimtys būtų sumažintos, siekiant sustabdyti kainų mažėjimą.

Naujienų agentūros ITAR-TASS apklausti ekspertai mano, kad OPEC šalys narės lapkričio 27 d. nenuspręs mažinti naftos gavybos kvotų, nes dabartinės naftos kainos ir galimas tolimesnis jų mažėjimas OPEC tenkina.

„Šiandien OPEC taiko kvotas tik kainų koregavimui pasaulinėje rinkoje, tačiau šį kartą po susitikimo nevertėtų laukti kainų sumažinimo, nes ekonomikos situacija vis dėlto palanki naftos vartojimui pasaulyje. Dabartinis žaliavų krepšelis, siekiantis 77 JAV dolerius už barelį (apie 212 litų) neabejotinai yra per mažas, tačiau 102 JAV dolerius (apie 281 litą) siekiantis 2014 m. naftos barelio kainos vidurkis OPEC šalims yra priimtinas“, - mano „World Energy Expert Group“ steigėja Rimma Subchankulova.

Konsultacijų grupės „Creon Energy“ vadovas Faresas Kilzie taip pat įsitikinęs, kad OPEC lapkričio 27 d. posėdyje nesiims jokių priemonių dėl realaus naftos kainų didinimo.

„Per pastaruosius 30 metų naftos kainos pasaulio rinkoje reaguoja į tris faktorius: informacinį, t.y. kainoms įtaką gali daryti žiniasklaidoje pasirodanti informacija dėl technogeninių katastrofų, žemės drebėjimų, potvynių ir pan. Antrasis faktorius – politinis: karai, valstybiniai perversmai, politiniai sprendimai dėl naftą gaminančių šalių puolimo arba nepuolimo.

Trečiasis lemtingas faktorius – reali paklausos ir pasiūlos situacija. Naftos gavybos lygis JAV leidžia šiai valstybei išlaikyti minimalų importą, o artimiausioje ateityje – pradėti naftos eksportą, todėl visos naftos gamintojos perorientuotos į Azijos rinką, ypač į Kiniją, kuri pasirengusi pirkti naftą tik itin žemomis kainomis. Visi Persijos įlankos naftos gavėjai jau pranešė, kad juos tenkina 70-75 JAV dolerių (193-206 litų) naftos barelio kaina – ši kaina užtikrina 2,1 proc. pasaulinio BVP augimą. Teorija, kad tai nukreipta tik prieš Rusiją, nėra teisinga, ji pernelyg politizuota.“

F. Kilzie pridūrė, kad naftos kainų augimas pasaulinėje rinkoje 2015 m. gali būti fiksuojamas tik didelės technogeninės katastrofos arba didelio karinio įsikišimo į naftą išgaunančias valstybes atveju. Anot F. Kilzie, krizės Ukrainoje faktorius neturėtų paveikti naftos kainų.

Venesuelos užsienio reikalų ministras Rafaelis Ramirezas keliavo po naftą išgaunančias valstybes. Jam viešint Irane sutarta bendradarbiauti OPEC ir kartu siekti, kad naftos kaina ir vėl pakiltų iki 100 JAV dolerių (apie 275 litų) už barelį. Prieš tai R. Ramirezas lankėsi Alžyre ir Katare. Nuo šių metų birželio mėn. naftos kainos sumažėjo daugiau nei 30 proc.

Nuo 1998 m. stebėtojos statusu OPEC organizacijos konferencijos sesijose, ekspertų pasitarimuose ir kituose renginiuose dalyvaujanti Rusija į susitikimą Vienoje nevyks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)